subota, 14. svibnja 2016.

KARAMEL BANANA TORTA








Sastojci
banana sloj
2 kasike putera
1/4 solje braon secera
1 cajna kasika vanilije
1 supena kasika ruma
3 zrele banane
krema od sira
500 gr krem sira + 2 supene kasike putera
1 solja braon secera
3 jaja
2 cajne kasike extrakta od vanilije
1 cajna kasika ruma extrakt

karamel toping
1 i po solja secera
1/4 solje vode
1 supena kasika soka od limuna ili corn sirupa
1 solja whipping cream
podloga
12 kom oatmeal keksica
1/2 solje pecan oraha / obicnih oraha
1/4 solje omeksalog putera




Priprema
1.
Prije nego predjete na konkretne korake izvjedbe kolaca, pripremite kalup. Oblozite ga sa vanjske strane alufolijom, jer cete kolac peci u vodenoj kupki!
Vodena kupka: uzmite serpu ili tepsiju, vecu od kalupa za kolac, i stavite u zagrijanu rernu. Na sredinu serpe postavite kalup dobo oblozen alufolijom. Jako je bitno da voda ne prodre u kalup i ne nakvasi kolac. Sad sipajte kljucalu do jedne trecine oblozenog kalupa i tako pecite.
2.
Keks, pecan orahe i omeksali puter ubacite u food procesor/blender, pulsirajuci par puta da se sadrzaj isitni i sjedini. Istresite u kalup i prstima ili casom pritiscite sadrzaj na dno kalupa, ne na stranice! Pecite 10 do 12 minuta.
3.

U tavi otopite puter i secer, dodajte vaniliju, rum i na kraju oguljene banane izrezane po duzini ili na kolutove. Lagano promijesajte da ogreznu u saftu. Tople istresite preko ohladjene pecene kore.
4.
Mutite sir dok ne omeksa dodavajuci kolicinu secera u dva navrata. Dodajte puter, jaja, jedno po jedno. Na kraju jos vaniliju i rum. Dobro umucenu kremu istresite preko banana.
Pecite u vodenoj kupki na 180’ C prvih 30 minuta potom smanjite temperaturu na 160 i nastavite peci jos 30 do 40 minuta.
Kad malo promrdate kalup, sredina kolaca ce lagano zatreperiti, tako treba!
Izvadite kalup iz vodene kupke i ostavite da se hladi dva sata.
5.
Spojite secer, vodu i limunov sok (corn syrup) u serpicu i stavite na sporet da kuha bez mijesanja. Kad pocne lagano mijenjati boju, cetkicom umocenom u vodu skidajte secer sa zidove serpice. Cim dobijete boju cilibara, smaknite sa ringle i pazljivo dodajte whipping (pocet ce naglo da pjeni) cream. Vratite na ringlu, nastavite kuhati
dok se sadrzaj ne smanji za jednu trecinu, oko pet minuta. Povremeno promijesajte. Ostavite 15-ak minuta da se rashladi. Prelijte karamel sos preko kolaca i ostavite da se zajedno hladi.

Related Posts:

  • PUNJENI ČUPAVCI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: Za koru 6kom jaja 150gr secera 1/4 male kasikice soli 1 kasikica extrakta vanilije 165gr brasna 1ogr gustina 1/2vrecice praska za pecivo Cokoladno punjenj… Read More
  • NESTLE SNITICE Ovo je ustvari jedna divna torta,kojoj sam malo podrezala krila ili prepolila sastojke i na izricitu zeljicu moje kcerkice da stavim cokoladne bananice, jer ih obozava..i evo divni spoj ljesnjaka i bijele cokolade u kremi… Read More
  • MAČIJE OČI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci 7 jaja 100 g +7 žlica šećera (kristal) 15 žlica glatkog brašna (tip 550) 7 žlica + 100 g mljevenih oraha 1/2 L mlijeka 1/2 vrećice praška za pecivo Dol… Read More
  • BABICA SAM U PORODILIŠTU VEĆ 20 GODINA I NAGLEDALA SAM SE …. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babica sam u porodilištu već 20 godina i nagledala sam se svakakvih žena, svakakvih poroda, naslušala suludih zahtjeva… OVO SE DESILO PROŠLE SEDMICE. Došla nam je mla… Read More
  • KAPRI TORTA- NEŠTO ŠTO JEDNOSTAVNO MORATE PROBATI AKO VOLITE KREMASTE KOLAČE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTREBNO: Za biskvit: 9 bjelanjaka 15 žlica šećera 12 žlica mljevenih oraha (ili lješnjaka) 1 žlica brašna 1/2 vrećice praška za pecivo Za crvenu kremu: 45 dag z… Read More

0 komentari:

Objavi komentar