četvrtak, 19. svibnja 2016.

“RUSKA SALATA” TORTA








Da nastavim slatko… Ovu tortu sam prvi put jela za moju veridbu, pre okruglo 29 godina. Pravila je moja svekrva i to je bila jedna od retkih torti čiji recept nije “poboljšavala”, iako je volela da u svakoj nešto izmeni i da joj da svoju ličnu notu… I kasnije je za svaku svečaniju priliku pravila baš ovu tortu i svi smo je rado jeli! Iako spada u klasične torte sa orasima, puterom i jajima, nije prejaka jer je bez čokolade, pa se uvek “repetiralo” (kako smo se mi zezali za repete), odnosno tražilo se obavezno još jedno parče…

Sastojci
Sastojci za 3 kore:
12 belanca
12 kašika šećera
6 žumanca
6 kašika oraha
6 kašika brašna
za fil:
750 ml mleka
6 žumanca
6 kašika šećera
2 kesice vanil-šećera
5 kašika oštrog brašna
250 gr putera
250 gr prah šećera
100 gr seckanih oraha
100 gr seckanih urmi
100 gr seckanih žele bombona
100 gr suvog grožđa



Priprema
1.
Umutiti dobro 4 belanceta sa 4 kašike šećera, dodati (jedno po jedno) 2 žumanceta i još malo mutiti.

2.
U umućenu masu lagano kašikom dodavati 1/3 pomešanog brašno sa orasima i blagim prevrtanjem varjačom lepo sjediniti.
3.
Sipati koru na peki papir u okrugli pleh prečnika 28 cm, pa peći na temperaturi od 180°C tridesetak minuta.
4.
Pečenu koru zajedno sa papirom izručiti iz pleha i ostaviti da se hladi. Umutiti i ispeći i ostale dve kore.

5.
Staviti da provri 600 ml mleka. Umutiti žumanca, šećer, vanil-šećer, brašno i preostalih 150 ml mleka, pa pažljivo sipati u mleko koje je provrilo i koje smo sklonili sa vatre. Promešati, pa vratiti na vatru da baci dva-tri ključa. Skloniti sa vatre i prohladiti.
6.
Umutiti penasto puter i prah šećer, pa kašiku po kašiku dodavati u ohlađen krem.
Sve lepo sjediniti mikserom. Odvojiti trećinu krema za premazivanje torte spolja.
U ostatak dodati sitno seckane žele bombone i suvo voće.

7.
Prve dve kore premazati šarenim nadevom, a treću ostavljenim delom krema. Istim kremom premazati i stranice.
8.
Ostaviti na hladnom preko noći da se svi sastojci sjedine. Dekorisati po želji.

Posluživanje
Ja sam je posula mlevenim orasima, nekako mi uz nju ide retro izgled. I još malo čokoladnih srculenca, da ne budem skroz staromodna… :)))

Izvor: coolinarika.com

Related Posts:

  • 10 namirnica koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija Što god tijekom života pojedemo i popijemo prolazi kroz našu jetru. Upravo zbog toga ovaj organ trpi i upija sve naše loše prehrambene navike i svojim radom štiti naše tijelo. Želite li učiniti dobru stvar za svoje tijel… Read More
  • Danas smo muž i ja slavili 20 godina braka… Danas smo muž i ja slavili 20 godina braka. Bilo je to veliko slavlje koje je još povećala vijest da ćemo postati roditelji 6. put. Danas su nas ljudi ispitivali koja je tajna našeg braka. (adsbygoogle = window.a… Read More
  • LAZANJA, UKUSNA I BEZ PEŠENJA- GOTOVA ZA 20 MINUTA Sastojci Pakovanje Oreo keksa 6 kašika putera, istopljenog 230 ml krem sira 30 g šećera 2 kašike hladnog mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 350 ml šlaga 2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade … Read More
  • KOLAČ NA BRZAKA, PERFE KOCKE Sastojci Biskvitna podloga 6 kom bjelanjaka 20 dag šećera 10 dag margarina otopljenog 12 dag brašna 2 žlice kakaa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krema 3 dag želatine u prahu ( 3 paketića) 25 d… Read More
  • Bio Ciga u Africi… Bio Ciga u Africi, pa kad se vratio, priča ostalima: – Tamo u ta pustinja niiišta nema, ni travka, ni drvo, ni brdo, sve ravno – sam’ pesak! – E? – Ma da! I tako ti idem ja, idem, idem, kad iskoči pred (adsbygoogle = … Read More

0 komentari:

Objavi komentar