četvrtak, 5. svibnja 2016.

STARINSKA MEDENA PITA

med-pitaaaa-890x395



Potrebni sastojci:

Kore

Šolja šećera
¼ šolje meda
8 kašika putera
2 jaja
1 ½ kašičica praška za pecivo
4 šolje brašna

Krema

2 šolje mleka
Šolja brašna
Šolja šećera
235 g putera

Uključite rernu da se greje na 180C.

U manju posudu stavite med, šećer i puter, pa stavite na laganu vatru na šporetu samo da se šećer rastopi, a med omekša.

U većoj posudi uz pomoć električnog miksera mutite jaja i prašak za pecivo, zatim lagano dodavajte mešavinu meda, šećera i maslaca neprekidno mešajući. Smesu ostavite da se potpuno ohladi, pa na kraju umešajte brašno.



Testo podelite na četiri jednaka dela i ispecite 4 tanke kore.

Četvrtinu testa ravnomerno premažite preko četvrtastog pleha za pečenje koji ste prekrili masnim papirom i pecite 15 minuta. Ako vam rerna dozvoljava možete peći po dve kore.

Kad su kore pečene i ohlađene odsecite krajeve i izravnajte ih na istu veličinu (ostatke kora sameljite da pospete po gotovom kolaču).

Za kremu u posudi mikserom ili žicom za mućenje izmešajte dve šolje mleka sa jednom šoljom brašna, da ne bude grudvica.
Tu smesu zatim prelijte u posudu za kuvanje i stavite na šporet da zakuva, često mešajte da ne bi zagorelo. Kad smesa prokuva veoma brzo će se zgusnuti i onda je potrebno da snažno mešate dok krema prokrčka – nekoliko minuta.

Kad skinete kremu sa šporeta još malo izmešajte žicom za mućenje ne bi li razbili grudvice koje su se možda stvorile. Kremu prelijte u drugu posudu i ostavite da se hladi prvo na sobnoj temperaturi, pa kasnije i u frižideru, ako je potrebno. Za vreme hlađenja kremu povremeno mešajte da se ne bi stvorila korica.

Kad je krema potpuno hladna, u jednoj posudi mikserom mutite šećer i puter dok ne dobijete penastu, glatku smesu, a zatim dodajte ohlađenu kremu od brašna.

Na samom kraju premažite kore kremom, ravnomerno. Na poslednju koru isto stavite kremu, a odozgo pospite mrvicama koje ste napravili od ostataka kora.

Kolač ostavite preko noći u frižideru da kore omekšaju i da se svi ukusi sjedine.

Izvor: korisno.net

0 komentari:

Objavi komentar