petak, 17. lipnja 2016.

NAJBOLJI KROASANI (KIFLICE) Ako kao ja nemate pojma kako uspeti da napravite predivno pecivo kojim cete izmamiti sve pohvale i osmehe degustatora, onda vam toplo preporucujem da isprobate ovaj recept.







Sastojci
1 kocka (=40gr.) svezeg kvasca
3 dl toplog mleka
4 jusne zlice kiselog mleka (ili cvrstog jogurta)
4 jusne zlice suncokretovog ulja
1 kom. jaje
4 jusne zlice (=50gr.) secera
1 jusna zlica (=25gr.) soli
oko 750gr. mekog brasna
250 gr. margarina



Priprema
1.
Ostavite margarin na sobnoj temperaturi i podelite ga na 8 jednakih delova.
U toplo mleko dodajte secer i kvasac i ostavite na toplom dok se sadrzaj ne zapeni malo.
2.
Sve sastojke osim brasna stavite u posudi za mesenje,promesajte ih varjacom i pocnite polako malo po malo da dodajete brasno i sve dok mozete mesajte varjacom, posle toga mesite testo rukom.Od trenutka kada od testa oblikujete lepu loptu koja se ne lepi previse na prstima, mesite jos 10-15 minuta.Prekrijte posudu i ostavite da se testo udupla (u nezagrejanoj prostoriji,ja sam ga ostavila na skoro 1 sat).
3.
Testo podelite na 2 jednake lopte; svaku podelite na po 5 jednake loptice i od njih napravite korice (jufke) promera 20-tak cm.Cetiri od njih premazite margarinom i poslazite ih na ravni tanjur,a petu nepremazanu stavite preko njih,na vrh.Isto ponovite i sa drugom polovicom testa.Ostavite testo u frizideru na 10-20 minuta.
4.
Prevrnite prvu gomilicu od testa na radnu povrsinu i rastanjite je u koru (ja sam uspela napraviti koru promera 50-tak cm), ali ne brinite.Rastanjite koru onako kako znate i umete, ovo je recept gde testo "radi" za vas, neuspeh ne dolazi u obzir.
Izrezite trokute od testa i urolajte ih u kroasane. Po zelji mozete rezati i trakice koje cete spojiti u paru i malo ih uviti jedan oko drugog, kao sajlica.Postavite ih na plehu za pecenje,prekrijte tankom kuhinjskom krpom i ostavite da narastaju oko 40-tak minuta.Za to vreme zagrijte pecnicu na 220 stupnjeva.Kada postavite pleh u pecnici,smanjite temperaturu na 200; na toj temperaturi pecite 10-tak minuta, pa smanjite temperaturu na oko 160-180 stupnjeva.Ukupno vreme pecenja treba da bude 20-25 minuta.Za svaki slucaj testo prekrijte pek papirom, ako bas ne volite res peceno (kao mi); 2 puta u toku pecenja premazite testo usoljenom vodom.Ponovo ih premazite i posle pecenja. Ja ih nisam prekrivala kako bi ostali hrskavi,bas kao pravi kupovni kroasani.


NAPOMENA: naravno, mozete ih premazati i na uobicajeni nacin kao sto pravite kiflice-umuceno jaje sa uljem; moji vise vole ovaj nacin sa slanom vodom.
Takodje,po vasoj zelji mozete dodati neki nadev- ja nisam dodavala nista, jer (opet) moji tako vole.:lol:


Posluživanje
Zakljucajte ulazna vrata i uzivajte sa svojima u ovom predivnom pecivu.Ako bas zelite svoj uzitak podeliti sa dragim prijateljima - povecajte kolicine sastojaka.
Od navedenih kolicina ja sam napravila 20-tak kroasana i jedan upleteni prutic.
!!!! Ukus ovih kroasana je malo slankast,ako zelite praviti slatku verziju, dovoljna je pola zlice soli.
NAPOMENA: Koleginica je isprobala i ovo: testo premazano margarinom ostavila je u frizideru preko 15 sati; kaze da su peciva bila jos bolja.

Related Posts:

  • POSLASTICA OD ČOKOLADE S RIŽOM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI Biskvit 6 bjelanjaka 10 dag šećera 10 dag kokosa 1 žlica brašna 1 žlca octa Krema 6 žutanjka 10 dag šećera 20 dag margarina 30 dag čokolade s rižom 400 m… Read More
  • KLJUKUŠA SA KROMPIROM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Postoji mnogo varijacija na temu, i kombinacija je bezbroj. Ali ipak cenim da je ona prava sa krompirom. Ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su vis… Read More
  • BRZA TORTA SA JAGODAMA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: – 600 ml mlijeka – 2 pudinga od vanile – 4 kašike šećera – 125 gr margarina – 100 gr šećera u prahu – 250 ml slatke pavlake – 27 komada plazma keksa, ili n… Read More
  • SLADOLED TORTA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrebni sastojci: 2 šolje čokoladnog namaza (nutela, evrokrem) 6 šolja rižinih pahuljica 3, 7 l sladoleda od vanile Priprema: 1. Za početak stavite okrugli kalup… Read More
  • SPREMAN ZA SAMO “5” MINUTA: ČOKOLADNI KOLAČ BEZ BRAŠNA I BEZ PEČENJA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Riječ je o finoj slastici koja se zaista može složiti za pet minuta, a pri tome ćete upotrijebiti samo tri osnovna sastojka te malo soli i malo maslaca. Sastojci: … Read More

0 komentari:

Objavi komentar