ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

RUSKE KAPE! UKUSNO I DEKORATIVNO!:)









Sastojci
KORA:
4 kom jaja
8 kasika secera
7 kasika ulja
20 kasika brasna
20 kasika mlijeka
2/3 paketica praska za pecivo
2 kasike kakaa
FIL:
2 pudinga od vanilije (80 g)
4 kasika gustina (fino prosijanog)
4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
8 dl mlijeka
150 g bijele cokolade
250 g maslaca
GLAZURA:
100 g tamne cokolade za kuvanje
100 g bijele cokolade
malo ulja
Jos potrebno: 100-150 g kokosa

Priprema
1.

KORA:
Mutiti zumanca i secer par minuta.
Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.
FIL:
Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.

Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta

Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com

Related Posts:

  • ZA IZNENADNE GOSTE BRZ I UKUSAN DESERT: KOKOS TORTA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI • 9 jaja • 18 kašika šećera • 300gr kokosa • 250gr margarina • 4 kaške kakaa • 2 šlag pjene (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRIP… Read More
  • ČOKOLADNA MOUSSE TORTA! BISKVIT SOČAN A KREMA JE FANZAZIJA OD OKUSA! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI BISKVIT 30 g brašna 1 razom puna žličica praška za pecivo 100 g šećera 100 g mljevenih badema naribana korica 1 limuna prstohvat soli 3 jaja 50 g maslinovo… Read More
  • PAKLENO DOBRA: BLOODY BERRY TORTA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI Za čokoladni biskvit (Ø 24 cm) 300 gr brašna 100 gr gorkog kakao praha 300 gr šećera 1.5 kašičica praška za pecivo 2 kašičice soda bikarbone prstohvat soli … Read More
  • VOĆNA TORTA! MOŽETE JE PRAVITI OD VOĆA IZ KOMPOTA…. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci Biskvit 2x 4 jaja 4 žlice vruće vode 4 žlice ravno šećera 1 vanilin šećer 4 žlice vrhom oštrog brašna 1/2 praška za pecivo Bijeli biskvit 6 bjelanjaka 6 ž… Read More
  • PAKLENO DOBRA TORTA… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci Podloga: 115 g maslaca 400 g mljevenog integralnog butterkeksa 2 dcl hladne,crne,jake nezaslađene kave 2 velike žlice ruma 3 velike žlice šećera Krema 2 ma… Read More

0 komentari:

Objavi komentar