utorak, 21. lipnja 2016.

SOČNA TORTA OD ORAHA I NARANČE







SASTOJCI
Biskvit:
8 jaja
200 g šećera
prstohvat soli
250 g mljevenih oraha
3 žlice krušnih mrvica
ribana korica 2 naranče

Za namakanje biskvita:
svježe cijeđeni sok 2 naranče

Krema:
400 ml mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g gustina
200 g maslaca
1 naranča (sok i ribana korica)

Posip:
50 g grubo rezanih oraha
50 g šećera



PRIPREMA
Zagrijati pećnicu na 180”C. Orahe rasporediti na lim obložen papirom za pečenje, pa peći 10-tak minuta do zlatno smeđe boje i dok ne počnu mirisati. Nakon 5 minuta pečenja, promiješati orahe kako bi se ravnomjerno pekli. Izvaditi iz pećnice, ohladiti pa samljeti.

Biskvit:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg.
Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksati.
Dodati ribanu narančinu koricu, te lagano umiješati mljevene orahe i snijeg od bjelanjaka.
Biskvitno tijesto izliti u kalup promjera 26 cm obložen pek papirom i peći na 180”C oko 35 minuta, provjeriti čačkalicom.
Pečen biskvit izvaditi iz kalupa i kad se ohladi, vodoravno prerezati na dva jednaka dijela.

Krema:
Odvojiti 50 ml mlijeka na stranu, ostatak staviti uzavreti.
Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksati pa dodati gustin i ribanu koricu naranče. Izmiješati u glatku smjesu pa razrijediti sa odvojenim mlijekom.
U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka. Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne stalno miksajući.
Maknuti s vatre i dok se hladi, kremu često promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili prekriti prozirnom folijom.
Maslac pjenasto umutiti sa sokom od naranče, pomiješati sa hladnom kremom od jaja i sve dobro izmiksati.

Posip:
Grubo rezane orahe pržiti u suhoj tavi na laganoj vatri. Kad zamirišu, postepeno dodavati šećer i stalno miješati dok se šećer ne otopi. Staviti između 2 pek papira i rastanjiti valjkom. Kad se ohlade, usitniti.

Slaganje torte:
Jednu biskvitnu koru staviti na servirni tanjur i natopiti sokom od 1 naranče.
Premazati sa malo manje od pola kreme, pa staviti drugu biskvitnu koru. I nju natopiti sokom od naranče pa premazati cijelu tortu ostatkom kreme.
Po vrhu posipati posipom od prženih oraha ili staviti glazuru od čokolade.

Izvor: coolinarika.com

Related Posts:

  • RECEPT ZA KINDER MILCH SCHNITTE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kinder milch schnitte najmlađima jeste među omiljenim desertima. Meka kakao kora sa mlečnim filovanjem se prosto topi u ustima. Potrebni sastojci: Za dva biskvita :… Read More
  • SUPER BRZE KIFLICE BEZ JAJA ZA 15 MINUTA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Brze su koliko vi brzo možete zamijesiti, dok se pećnica grije one se dižu! Sastojci 600g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo 1 žličića soli 1 dl ulja 1 kiselo vrhnje … Read More
  • SARAJEVSKA TORTA! SAVRŠENSTVO KOJE SE TOPI U USTIMA! Evo i recepta….drugarica mi ga izdiktirala telefonom pa vam prenosim recept za ovu tortu, mene je takodje odusevila mekocom i ukusom. Inace, recept je od svekrve njene najbolje drugarice… (adsbygoogle = window.ads… Read More
  • Zove snaja svekrvu… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zove snaja svekrvu telefonom i pita je: – Recite mi, kada se dete ukaki, ko bi trebalo da mu menja gaće i pere ga, otac ili majka? – Pa snajo, kod nas je to oduvek bi… Read More
  • BRZINSKI KEKS KOLAČ SA PUDINGOM OD ČOKOLADE I ŠLAGOM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI • 450 g petit beure keksa • 4 vrečice pudinga od čokolade • 1 l mlijeka • 6 žlica šečera • 2 vrečice šlaga u prahu • 1 čašica vrhnja (crveno) • 100 ml m… Read More

0 komentari:

Objavi komentar