nedjelja, 3. srpnja 2016.

MARCIPAN GOTOVO ZA 20 MINUTA








SASTOJCI
Macipan
• 140 ml mlijeka
• 250 g margarina / putera
• 750 g šećera
• 250 g oraha
• 250 g petit beurre keksa

Glazura
• 100 g mliječne čokolade
• 100 g čokolade za kuhanje
• 30 g putera / maslaca
• 1 kašika ulja



PRIPREMA
Sitno sameljite orahe i keks i pomješajte.
.
Na veoma tihoj vatri istopite puter, šećer i mlijeko. Uz konstantno miješanje sačekajte da se svi sastojci sjedine i kada je šećer istopljen, tj. kada vidite da smjesa počinje ključati, skinite sa vatre.


U istopljeni puter i šećer dodajite orahe i keks.
Dodajite male količine i konstantno miješajte dok se sve lijepo ne sastavi. Ovo morate raditi malo brže jer se smjesa brzo stisne.

Kada sastavite sve sastojke brzo prelijete u kalup ili tepsiju br. 36 i poravnajte.

Na pari istopite sastojke za glazuru.
(U većoj šerpi provrite vodu i na nju stavite akropalnu ili keramičnu zdjelu u kojoj ste izlomili čokoladu i dodali puter i ulje. Sve lagano mješajte dok se ne istopi i izmiješa.)

Odmah prelijte po marcipanu i ostavite par sati da se ohladi.
Ili se vratite nakon 15 minuta i odmah odrežite sebi komad, kao moj mili muž koji jednostavno nije mogao da čeka. kolač već nakon nekoliko minuta ima čvrstinu da se može rezati, samo pazite na glazuru.

POSLUZIVANJE
Napravila sam 2 izmjene u odnosu na originalni recept
1. U originalu se koristi margarin, a ja koristim isključivo puter i to nije imalo uticaja na pripremu i čvrstinu kolača.
2. Moj malecki sin je zahtijevao moju pažnju pa nisam stigla napraviti glazuru, nego sam samljela čokoladu i samo je posula obilno po toplom kolaču. Ona se odmah lijepo istopila i sama se napravila u “glazuru” sa ovim interesantnim reljefom na vrhu, tako da ako nemate vremena, može i tako.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar