ponedjeljak, 19. rujna 2016.

BOEM TORTA







Ova raskosna torta puna ljesnjaka i cokoade je moja rodendanska…

SASTOJCI
Biskvit
• 10 bjelanjaka
• 200g secera
• 200g mljeveni ljesnjaka
• 50g kakao

Zuti fil
• 10 zumanjaka
• 500ml mlijeka
• 200g secera
• 1 vanilin secer
• 3 kasike uvrh brasna

Braon fil
• 5 jaja
• 200g cokoalade
• 200g secera
• 1 kasika brasna
• 200g margarin aza kreme

Dekoracija
• 1 slag vanila
• ljesnjaci mljeveni za posipanje
• cokolada



PRIPREMA
Biskvit:
Polupamo jaja odvojimo bjelanjke od zumanjaka.Mikserom izmutimo bjelanjke,u njih uvjek dodam malo soli da se bolje izmute.Zatim dodamo mjevenene ljesnjake,kakao i izmjesamo Vecu tepsiju onu od sporeta oblozite kuharskim papirom,i nanesemo biskvit,poravnamo i pecemo.Ovaj put sam pekla u okruglom kalupu za tortu.Prepolila sam tjesto na tri djela i svaki pekla zasebno. Pecemo25 min na 180C.

Pripremamo zuti fil:
U sud sa zumanjcima,dodamo secer,i mutimo mikserom.Zatim dodamo v.secer i nastavimo mutiti dok se secer ne rastpi.Dodamo brasno i izmutimo.Na sporet sipamo mlijeko i dodamo sadrzinu iz suda.Mjesamo zicom za mucenje.Kad fino prokuha i krema dobije gustinu sklonimo serpu sa sporeta.Nekoliko puta dok se hladi ja promjesam kremu.

Pripremamo braon fil:
U veci sud polupamo jaja,dodamo secer i 1 kasiku brasna, mutimo mikserom.Krem nastavimo kuhati na pari.Cokoladu lomomo na komadice i dodamo u sud i mjesamo.Jedno 15 minuta kuhamo ili dok nam krema ne postane gusta.Sklonimo i dobro ohladimo.

Margarin dobro izmutimo mikserom i samo dodamo u braon fil I sve dobro izmutimo.Stavimo kreme malo u frizider da se lijepse stegnu,tako ja uvjek radim.Zuti fil ima okus kao fil od princeski,tako da netreba margarin.Mozete ga samo malo izmiksati.

Finalni postupak i slaganje:
Sa biskvita skinite pek papir i prvu koru stavite na pladanj.Prvo mazemo žuti fil,pa na njega braon.Stavimo drugi biskvit i opet zuti pa braon.Zavrsimo trecom korom.Ako ste radili biskvit u plehu od rerne samo ga presjecite na tri iste kore.

Tortu najbolje peci dan prije da se lijepo ohladi,ukrasavati mozete taj dan kad je budete sjekli.I kolicinu ljesnjaka u biskvitu mogu zamjenuti orasi.Fila braon ostane i da ukrasite tortu svu.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar