petak, 16. rujna 2016.

KARAMEL TORTA SA ORASIMA!!!








Mnogo je ukusnija nego što na prvi pogled izgleda, jer su kore porozne, pa su lepo upile fil, tako da je cela tortica sočna i vlažna.

Sastojci
Sastojci za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo

sastojci za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 – 50 gr čokolade



Priprema
1.
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.
Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.

2.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..

3.
Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.
Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne. Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.

4.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.

5.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.

6.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.
Ideja za karamel krem – Milicaa74

Izvor: coolinarika.com

Related Posts:

  • SLANA TORTA! SVAKO KO JE PROBA ODMAH TRAZI RECEPT (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI 2 tost hleba (skinuti koricu) 4×3-12komada u jednom redu sastojci 3 majoneza od po 200g 3 pavlake 20% mm 4 kuvana jaja 7 kiselih krastavaca 300g praske sun… Read More
  • Aronija: Najzdravija biljka na svijetu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); obice aronije su poznate po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti Slobodni radikali su uzrok raznih bolest… Read More
  • TORTA SA BANANAMA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI • Za formu od 24 cm Za biskvitno tijesto • 2 jaja • 1-2 kašike vruće vode • 50 g šećera • 1 verćicu vanilješećera • 75 g brašna • 1/2 kašikicd praška za … Read More
  • STRACCIATELLA-MALINA SLADOLED TORTA :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI Za straciatellu 6 žumanjaka 2 jaja 7 žlica šečera 1 žlica ekstrakta od vanilije 3 dl kiseloga vrhnja 0,5 l slatkog vrhnja 80g čokolade ZA SLADOLED OD MALI… Read More
  • TORTA OTOK -BANANA! OI MOJI NAVALILI KAO LUDI HAHAHA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci biskvit 6 jaja 130g šećera 250g brašna 200ml iscjeđenog soka od naranče krema 5-6 banana 2 pudinga s okusom banane 300ml slatkog vrhnja 600ml mlijeka 150… Read More

0 komentari:

Objavi komentar