petak, 9. rujna 2016.
Home »
» MOŽDA JOJ JE IME RUŽNO ALI ONA SIGURNO NIJE – GRBAVA PITA ;)
MOŽDA JOJ JE IME RUŽNO ALI ONA SIGURNO NIJE – GRBAVA PITA ;)
– GRBAVA PITA BY COOKIESEXPLAINED –
Grbava, ali ne i manje lijepa, grbava pita spaja okuse modernog i tradicionalnog. Čokoladna krema i prhko tijesto zasigurno će zainteresirati svakoga. Spoj modernog i tradicionalnog ovdje se savršeno poklapaju i najbolje se slažu s čašom toplog napitka.
Potrebno vrijeme:
Izrada tijesta: 15 minuta
Izrada kreme: 15 minuta
Priprema za pečenje i pečenje: 60 minuta
Čokoladna glazura: 10 minuta
Zahtjevnost:
Jednostavno
SASTOJCI
Prhko tijesto
300 g glatkog brašna
150 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
1 jaja
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
Četvrtinu žličice praška za pecivo
Krema
0,5 l mlijeka
2 pudinga od čokolade
100 g čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
80 g maslaca
3 žlice mljevenih orašastih plodova (lješnjaka ili oraha ili badema)
Čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
0,5 žlice ulja
POSTUPAK
Prhko tijesto
Električnom miješalicom izmiješati sve sastojke za tijesto.
Tijesto do kraja izraditi rukom.
Umotati u foliju i staviti na hlađenje u hladnjak na 15 minuta.
Krema
Od ukupne količine mlijeka oduzeti koliko je potrebno da se izmiješa puding. Ostatak mlijeka staviti da zakipi. Dodati izmiješani puding, čokoladu i šećer.
Kada je kuhano maknuti s vatre i u vruće umiješati maslac.
Priprema za pečenje i pečenje
Lim za pečenje (unutarnje mjere 35×22 cm, visoki) premazati maslacem i posuti brašnom.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka i podijeliti na dva jednaka dijela.
Jedan dio razvaljati na veličinu lima za pečenje.
Tijesto staviti u lim za pečenje. Za očekivati je da se tijesto neće idealno razvaljati na veličinu lima za pečenje. Kada stavite tijesto u lim slobodno dopunite viškovima s drugih dijelova i lagano utisnite.
Ravnomjerno rasporediti puding kremu po tijestu.
Posuti s pola količine mljevenih orašastih plodova.
Po tome naribati drugi dio tijesta.
Po površini tijesta posuti ostatak mljevenih orašastih plodova.
U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva 30-40 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
Čokoladna glazura
Na laganoj vatri rastopiti maslac i maknuti ga s vatre.
U vrući maslac dodati čokoladu za kuhanje natrganu na manje komadiće.
Miješati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Dodati ulje i još malo promiješati.
Površinu ohlađenog kolača prošarati čokoladom.
Ostaviti da se ohladi dok se čokolada potpuno ne stegne.
Izrezati na željenu veličinu za posluživanje.
Bon Appetit by CookiesExplained!
IZVOR: cookiesexplained.com
0 komentari:
Objavi komentar