petak, 9. rujna 2016.

NIŠTA UKUSNIJE: 3 JEDNOSTAVNA I BRZA JELA OD PAPRIKA









Kraj leta je pravo vreme da uživate u paprikama. Pecite ih, seckajte, krčkajte i pohujte. Kombinujte s čim god želite, a sav trud će se isplatiti bogatim ukusima.


PIKANTNA MUSAKA


POTREBNO JE
12 crvenih mesnatih paprika,
3 jajeta,
malo vode,
3 kašike brašna,
3 kašike prezli,
0,5 kg mlevenog mešanog mesa,
glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
malo peršunovog lista,
2 dl kisele pavlake,
so,
biber,
začini po ukusu


PRIPREMA


U rerni ispecite paprike, vruće stavite u posudu i poklopite da se potpare i ohlade. Oljuštite ih, izvadite semenke i posolite. Svaku papriku uvaljajte prvo u mešavinu brašna i prezli, zatim u umućena i posoljena dva jaja, pa ponovo u smesu od mrvica i brašna i ispohujte. Crni i beli luk iseckajte i propržite na ulju, dodajte mleveno meso, začinite i dinstajte. Pred kraj dodajte peršunov list. Odvojite dve pohovane paprike, a u vatrostalnu posudu složite pet paprika, prekrijte izdinstanim mesom, a odozgo stavite ostale paprike. Prelijte pavlakom pomešanom s jajetom i stavite u rernu da se zapeče oko pola sata na 200 stepeni. Pre služenja odozgo poslažite na rezance isečene dve pohovane paprike.

TORTA ZA GURMANE



POTREBNO JE


ZA TESTO



400 g brašna,
40 g margarina,
jaje,
10 g kvasca,
so


ZA NADEV
300 g crnog luka,
300 g patlidžana,
0,5 kg očišćene paprike,
300 g tikvica,
300 g paradajza,
4 kuvana jaja,
150 g ementalera,
kašika seckanog peršuna,
2 kašike ulja,
biber,
so



PRIPREMA


Od brašna, omekšanog margarina, kvasca, soli, jaja i malo vode umesite tvrdo ali rastegljivo testo i ostavite da naraste. Povrće operite i očistite. Patlidžan isecite na kriške, papriku na rezance, a tikvicu na kolutiće. Na ulju propržite seckan luk, pa dodajte patlidžan, tikvice i paprike, oljušten i isečen paradajz. Kuvajte na tihoj vatri dok tečnost ne ispari, pa ostavite da se ohladi. Testo razvijte u koru debljine 3 mm i njime obložite dno i ivice podmazanog kalupa. Uspite polovinu povrća, preko složite isečena jaja, sir i odgore preostalo povrće. Pecite oko pola sata na srednjoj temperaturi.

KREM SATARAŠ





POTREBNO JE
10 mesnatih crvenih i zelenih paprika,
3 glavice luka,
1 šargarepa,
2 manje tikvice,
ulje,
so,
biber,
konzerva pelata,
so,
biber,
suvi biljni začin,
peršun,
kesica krem supe od pečurki


PRIPREMA


Crni luk i šargarepu narendajte i propržite na zagrejanom ulju. Papriku očistite od semenki, isecite je na trake i dodajte u šerpu. Tikvice oljuštite i isecite na tanke kolutove, pa i njih dodajte masi. Začinite solju, biberom i suvim biljnim začinom, pa sve dinstajte oko pola sata. Dodajte oljušten, oceđen i na kockice iseckan paradajz. Dinstajte još pola sata, a pred kraj sipajte prah krem supe i sve sjedinite da se zgusne. Pospite seckanim peršunom i poslužite.







Izvor: zena.blic.rs

0 komentari:

Objavi komentar