subota, 3. rujna 2016.

Nugat torta :)





Potreban materijal:



Kora

250g čokolade za kuvanje
250g maslaca
150g šecera
3 kesice instant mešavine DONCAFÉ 3IN1 NOUGAT CREAM
5 jaja
100g brašna
100g gustina
100g prepečenih i mlevenih lešnika
10g praška za pecivo
20g vanilin šećera
pola kašičice soli

Fil:


1l mleka
150g šećera
120g gustina
250g maslaca
150g čokolade za kuvanje
150g bele mlečne čokolade
500ml slatke pavlake
150ml karamel preliva
8 kašika lešnik krema (tipa Nutella)



Priprema:

Posebno sjediniti u manjoj šerpici čokoladu, maslac i šećer pa otopiti. Posebno izmešati brašno, gustin, prepečene i mlevene lešnike, prašak za instant kafu, vanilin šecer i so. Dodati otopljenu predhodnu masu, lagano sjedinti mikserom, pa umešati jedno po jedno jaje. Veliki pleh od električnog šporeta obložiti papirom za pečenje i sipati masu. Lepo je rasporediti da svuda bude podjednako. Koru peći u predhodno zagrejanoj rerni na 180C nekih 15 minuta. Pečenu koru odmah izvaditi iz pleha, ukloniti papir i ostaviti da se skroz ohladi, a zatim je uzdužno podeliti na dva dela. Od date količine hladnog mleka odvojite malo i razmutiti gustin (kao kada se kuva puding), ostatak staviti u dublju šerpicu, dodati šećer i staviti na vatru da provri, zatim smanjiti temperaturu, dodati razmućeni gustin i skuvati kašicu.

Ostaviti da se ohladi. Maslac umutiti mikserom, pa sjediniti sa ohlađenom kašicom od gustina. Masu podeliti na dva dela. Posebno rastopiti na vatri crnu i belu čokoladu. U jedan deo fila staviti crnu, a u drugi deo belu rastopljenu čokoladu i sve lepo sjediniti. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno, pa je sjediniti sa karamel prelivom. Prvu koru staviti na poslužavnik i preko premazati kremom od lešnika, a zatim premazati crnim kremom/filom. Preko premazati umućenom slatkom pavlakom, vodeći računa da se ostavi više za drugi deo kore i sa strane. Preko slatke pavlake staviti drugi deo kore, predhodno premazane kremom od lešnika, a zatim nafilovati kremu od bele čokolade. Naneti ostatak umućene slatke pavlake odozgo i sa strane i po želji ukrasiti. Ostaviti da se dobro stegne i ohladi pre sečenja.

izvor: moje-grne.com

0 komentari:

Objavi komentar