– Zagrebačke kremšnite by CookiesExplained –
Zagrebačke kremšnite su svima poznat desert. Vjerojatno ne postoji čovjek koji nikada nije probao kremšnite ili bar neku od vrsta kremšnita. Zagrebačke kremšnite su kremšnite s dodanim slojem šlaga i prelivene čokoladnom glazurom. Ovo je desert kojem ćemo svakako posvetiti malo više pažnje i vremena, ali ćemo uživati u svakom trenutku pripremajući ga.
Potrebno vrijeme:
Za lisnato tijesto: 15 minuta
Za kremu: 20 minuta
Za šlag: 15 minuta
Za glazuru: 15 minuta
Hlađenje prije posluživanja: najmanje 4 sata
Zahtjevnost:
Jednostavno
SASTOJCI
Lisnato tijesto
1 list lisnatog tijesta
Krema
8 jaja
2×150 g šećera
4 vanilin šećera
3 svijetla preljeva za torte
100 g škrobnog brašna (Gustin, Gusnel, …)
1,5 l mlijeka
Šlag
0,5 l vrhnja za šlag
2 učvršćivača za tučeno slatko vrhnje (Kremfix, Šlagfix, …)
Šećera prema ukusu
Čokoladna glazura
200 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
1,5 žlica ulja
POSTUPAK
Lisnato tijesto
Lim za pečenje (unutarnje mjere 39×25 cm, visoki) namazati maslacem i u njega položiti jedan list lisnatog tijesta i izbosti ga vilicom.
P1_02
Staviti peći na 220 stupnjeva oko 8-10 minuta, dok poprimi zlatno-smeđu boju.
P1_03
Krema
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
P1_04
Bjelanjke izmiješati u čvrsti snijeg i dodati 150 g šećera.
P1_05
U žumanjke dodati vanilin šećere, preljeve za tortu, škrobno brašno, 150 g šećera i 1 dl mlijeka uzet od ukupne količine mlijeka. Električnom mješalicom dobro izraditi.
P1_06
U dublju posudu staviti 1,5 l mlijeka. Dodati žutu smjesu i kuhati uz stalno miješanje u posudi u kojoj se neće primati. Kuhati do gustoće pudinga.
P1_07
P1_08
Kada se smjesa zgusne, prestati kuhati i u smjesu kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
P1_10
P1_11
Tako dobivenu jednoličnu smjesu ponovo kuhati još 2-3 minute uz stalno miješanje.
Gotovu smjesu izliti na pečeno lisnato tijesto.
P1_12
Poravnati i pustiti da se ohladi sat vremena.
P1_13
Šlag
Napraviti šlag od vrhnja za šlag s dodanim učvršćivačima za tučeno slatko vrhnje.
P1_14
P1_15
Šlag nanijeti na ohlađenu kremu.
P1_16
P1_17
Čokoladna glazura
Na laganoj vatri rastopiti maslac i maknuti ga s vatre.
P1_18
U vrući maslac dodati čokoladu za kuhanje natrganu na manje komadiće.
P1_19
Miješati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Dodati ulje i još malo promiješati.
Ravnomjerno žlicom nanijeti na površinu šlaga.
P1_20
P1_21
Naginjanjem na sve strane ravnomjerno povezati površinu glazure.
P1_22
P1_23
Staviti u hladnjak oko 30 minuta da se glazura malo stegne.
Narezati kolač na kocke željene veličine, npr. u korištenom limu za pečenje napravite 6×3 kocke.
P1_24
Vratiti u hladnjak da se potpuno ohladi barem 4 sata, a najbolje preko noći pa servirati sljedeći dan.
P1_01
Bon Appetit by CookiesExplained! 🙂
0 komentari:
Objavi komentar