ponedjeljak, 12. rujna 2016.

ZAGREBAČKE KREMŠNITE

P1_00




– Zagrebačke kremšnite by CookiesExplained –




Zagrebačke kremšnite su svima poznat desert. Vjerojatno ne postoji čovjek koji nikada nije probao kremšnite ili bar neku od vrsta kremšnita. Zagrebačke kremšnite su kremšnite s dodanim slojem šlaga i prelivene čokoladnom glazurom. Ovo je desert kojem ćemo svakako posvetiti malo više pažnje i vremena, ali ćemo uživati u svakom trenutku pripremajući ga.





Potrebno vrijeme:




Za lisnato tijesto: 15 minuta

Za kremu: 20 minuta

Za šlag: 15 minuta

Za glazuru: 15 minuta

Hlađenje prije posluživanja: najmanje 4 sata






Zahtjevnost:




Jednostavno






SASTOJCI









Lisnato tijesto




1 list lisnatog tijesta






Krema




8 jaja

2×150 g šećera

4 vanilin šećera

3 svijetla preljeva za torte

100 g škrobnog brašna (Gustin, Gusnel, …)

1,5 l mlijeka






Šlag




0,5 l vrhnja za šlag

2 učvršćivača za tučeno slatko vrhnje (Kremfix, Šlagfix, …)

Šećera prema ukusu






Čokoladna glazura




200 g čokolade za kuhanje

100 g maslaca

1,5 žlica ulja






POSTUPAK









Lisnato tijesto




Lim za pečenje (unutarnje mjere 39×25 cm, visoki) namazati maslacem i u njega položiti jedan list lisnatog tijesta i izbosti ga vilicom.

P1_02









Staviti peći na 220 stupnjeva oko 8-10 minuta, dok poprimi zlatno-smeđu boju.

P1_03









Krema




Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.

P1_04









Bjelanjke izmiješati u čvrsti snijeg i dodati 150 g šećera.

P1_05









U žumanjke dodati vanilin šećere, preljeve za tortu, škrobno brašno, 150 g šećera i 1 dl mlijeka uzet od ukupne količine mlijeka. Električnom mješalicom dobro izraditi.

P1_06









U dublju posudu staviti 1,5 l mlijeka. Dodati žutu smjesu i kuhati uz stalno miješanje u posudi u kojoj se neće primati. Kuhati do gustoće pudinga.

P1_07









P1_08














Kada se smjesa zgusne, prestati kuhati i u smjesu kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.

P1_10









P1_11









Tako dobivenu jednoličnu smjesu ponovo kuhati još 2-3 minute uz stalno miješanje.

Gotovu smjesu izliti na pečeno lisnato tijesto.

P1_12









Poravnati i pustiti da se ohladi sat vremena.

P1_13









Šlag




Napraviti šlag od vrhnja za šlag s dodanim učvršćivačima za tučeno slatko vrhnje.

P1_14









P1_15









Šlag nanijeti na ohlađenu kremu.

P1_16









P1_17









Čokoladna glazura




Na laganoj vatri rastopiti maslac i maknuti ga s vatre.

P1_18









U vrući maslac dodati čokoladu za kuhanje natrganu na manje komadiće.

P1_19









Miješati dok se čokolada potpuno ne otopi.

Dodati ulje i još malo promiješati.

Ravnomjerno žlicom nanijeti na površinu šlaga.

P1_20









P1_21









Naginjanjem na sve strane ravnomjerno povezati površinu glazure.

P1_22









P1_23









Staviti u hladnjak oko 30 minuta da se glazura malo stegne.

Narezati kolač na kocke željene veličine, npr. u korištenom limu za pečenje napravite 6×3 kocke.

P1_24









Vratiti u hladnjak da se potpuno ohladi barem 4 sata, a najbolje preko noći pa servirati sljedeći dan.

P1_01












Bon Appetit by CookiesExplained! 🙂

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar