subota, 24. prosinca 2016.

MAKEDONSKI KOLAČ DOK GA PEČETE CIJELA KUĆA MIRIŠE A O UKUSU DA NEPRIČAM PROBAJTE I UVJERITE SE





Zašto baš Makedonski ne bih znala. Mama ga je jako davno pravila za slavu, posnu, i ostao mi je u sećanju kao mirisan, sočan, aromatičan kolač.



Sastojci
Testo:
5 šoljica kisele vode
5 šoljica brašna
3 šoljice ulja
3 šoljice pšeničnog griza
1 kašičica cimeta
100 gr seckanog suvog groždja
100 gr seckanih oraha
1 pakovanje praška za pecivo
Sirup:
250 gr šećera
1 pakovanje vanil šećera
2,5 dcl vode
Za posipanje:
50 gr sekcanih oraha / po želji – ne mora al lepo izgleda



Priprema
1.
Napomena: 1 šoljica = 150 ml
2.
Prosejati 5 šoljica brašna sa jednim praškom za pecivo i jednom kašičicom cimeta. Dodati 3 šoljice griza, 100 gr krupno seckanog suvog groždja i 100 gr krupno seckanih oraha. Sve izmešati u vanglici.
3.
U sredini suvih sastojaka napraviti udubljenje pa uliti 5 šoljica kisele vode i 3 šoljice ulja. Sve izmešati da se smesa ujednači. Možete koristiti mikser a može i jednostavno žicom za mućenje.
4.
Rernu zagrejati na 180C.

Pleh dim 25*35cm obložiti papirom za pečenje i uliti smesu. Testo odozgo po želji posuti sa 50 gr seckanih oraha.

Peći 35-40 min. Probati čačkalicom da li je gotovo, izvaditi pleh i kolač ostaviti u plehu da se ohladi.
5.
U medjuvremenu napraviti sirup: kuvati 250 gr šećera, 1 vanil šećer i 2,5 dcl vode oko 3-4 min i vrelim sirupom preliti prohladjen kolač.
Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne upije sav sirup. Seći na kocke, kockice, štanglice, trouglove, a može i direkt iz pleha…



Posluživanje
Kao i sve što se preliva sirupom tako je i ovaj kolač najbolji kad malo odstoji.

Related Posts:

  • ROĐENA SAM U AMERICI I KAD SAM IMALA 6 GODINE PRVI PUTA SAM POSJETILA BABU I DJEDA SA MOJIM … (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rođena sam u Americi i kad sam imala 6 godine prvi puta sam posjetila babu i djeda sa mojim roditeljima. Tako gleda mene moj djed i govori tati: “Lijepa je, vidi s… Read More
  • EKSTRA ČOKOLADNE BUHTLE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI • 500 g Pšeničnog glatkog brašna • 1 Kvasac instant • 30 g kakaa • 80 g maslaca • 40 g šećera • 1 Rum šećer • 1 jaje • oko 170 ml mlijeka • 200 g Lino lade… Read More
  • JEDNOSTAVNA CRNO-BIJELA TORTA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI biskvit • 3 jaja • 10 dag šećera • 1 vanilin šećer • 5 dag brašna • 2,5 dag škrobnog brašna • 1 m.ž praška za pecivo svijetli sloj • 50 dag krušaka (iz lim… Read More
  • TORTA OD KUPINA, BIJELE ČOKOLADE I KOKOSA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI biskvit(2 puta) 5 bjeljanjaka 5 v.ž šećera 3 v.ž brašna 2 v.ž škrobnog brašna 1 m.ž praška za pecivo 1 m.ž octa 7 v.ž ulja fil od kupina 25 dag kupina +vo… Read More
  • MOUSSE TORTA OD ČOKOLADE I NARANČE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI Biskvit • 3 jaja • 80 g šečera • 30 g brašna • 40 g mljevenih pečenih lješnjaka • 30 g kakaoa Čokoladni mousse • 200 g čokolade za kuhanje(najmanje 60 %kak… Read More

0 komentari:

Objavi komentar