petak, 23. prosinca 2016.

OVAJ BRZI RECEPT ZA BUREK ĆE VAS ODUŠEVITI – PRIJATNO!

trokut-burek



Potrebno vam je:

1 paket gotovog vučenog tijesta/jufke/kore za pitu (500 gr)
50 ml maslinovog ulja
250 ml mlake vode
so, biber, začini
oko 250 gr juneceg mljevenog mesa
2 manje glavice crnog luka

Priprema:

Prvo spremite nadjev od mesa, koje ćete na začinima i ulju prodinstati. Od ukupne količine kora, odvojiti četiri cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van tepsije.



U jednoj posudici staviti vodu, ulje i so, a tom mješavinom malo natopiti kore na dnu tepsije. Dodajte potom malu količnu mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane kore. Kore poprskati mješavinom vode i ulja, pa preko njih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev ne potroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa.

Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koji izlaze iz tepsije.

Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine.

Burek peći u prethodno zagrijanoj rerni, a kad je gotov zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti u rernu.

Kada je pečen, zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti ga u rernu još cca. 5 minuta, te ga poslije prebaciti na nekoj tacni ili plohi da se malo ohladi.

Ostaviti ga da odstoji jedno 5-10 minuta, pa rezati na četvrtine.

Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekare!



izvor: coolinarika

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar