Autor: Jelena Računica
Volite krofne i mogli biste ih jesti svaki dan? Onda vam preporučujemo da napravite tortu od krofnica sa fenomenalnom kremom od kafe.
Recept smo pronašli na Sugarhero blogu i privukao nas je kako izgledom tako i sastojcima i smatramo da ova neobična torta mora biti više nego ukusna.
POTREBNI SASTOJCI:
Za krofne:
3 1/3 šolje brašna
2 ¼ kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
40 g putera
¾ šolje šećera
3 žumanca
¾ šolje kisele pavlake
Ulje za prženje
Za glazuru od čokolade
120 g slatke pavlake
½ kašičice instant kafe
100 g čokolade za kuvanje
Za kremu od kafe
3 šolje slatke pavlake
¼ šolje kakaa
½ šolje šećera u prahu
2 kašičice instant kafe
2 kašičice vanila ekstrakta
Prvo napravite krofne i to tako da u jednoj posudi pomešate brašno, prašak za pecivo, so i muskatni oraščić i ostavite sa strane. U posebnoj posudi mikserom mutite puter i šećer da se sjedine zatim dodavajte jedno po jedno žumance i dobro sve umutite mikserom. Nakon toga u smesu pomalo dodavajte suve sastojke i umesite testo. Testo prebacite u čistu posudu, prekrijte plastičnom folijom i stavite da se odmara u frižideru sat vremena.
Kad se ohladilo, testo izvadite i razvaljajte na tanko, na radnoj površini pa pomoću sekača izrezujte krugove, zatim sa manjim sekačem izdubite sredinu da dobijete šuplje krofne. Pržite ih na dobro zagrejanom dubokom ulju u man jim turama po minut sa svake starne i vadite ih na tanjir obložen masnim papirom. Ostavite krofne sa strane i pripremite kremu.
Sipajte slatku pavlaku u ohlađenu posudu, dodajte šećer u prahu, kakao, kafu i ekstrakt pa mutite mikserom dok ne dobijete čvrsti šlag.
Uzmite okrugli kalup za torte pa na dno poslažite prvi sloj krofnica, a praznine popunite malim krugovima koji su vam ostali ili ih izrezujte, zatim premažite slojem kreme od kafe i slažite slojeve dok ne potrošite sav materijal. Poslednji sloj krofni premažite kremom i izravnajte površinu pa celu tortu prelijte galzurom koju ste pripremili na sledeći način: Ppavlaku sipajte u šerpicu i stavite da se zagreje na šporetu do tačke ključanja zajedno sa kafom. Zagrejanom pavlakom prelijte čokoladu koju ste iseckali i stavili u vatrostalnu posdu, ostavite nakoliko minuta pa mešajte žicom za mućenje dok ne dobijete glatku glazuru.
Izvor: lifepressmagazin.com
0 komentari:
Objavi komentar