petak, 27. svibnja 2016.
Home »
» DIZANA STRUDLA: Jedinstvena i bez konkurencije
DIZANA STRUDLA: Jedinstvena i bez konkurencije
Orehnjača, makovnjača ili ružičkova … Uvijek me podsjeti na baku.
Sastojci
tijesto
1 kg brašna za dizana tijesta
15 dag maslaca
10 dag šećera
4 jaja
4 dl mlijeka
2 vrećice (14 g) suhog kvasca
2 vrećice vanilin šećera
1 žličica soli
naribana korica limuna
nadjev od maka
30 dag mljevenog maka
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1/4 l mlijeka
5 dag grožđica
1žlica ruma
2 vrećice vanilin šećera
1 žličica cimeta
naribana korica limuna
nadjev od oraha
35 dag mljevenih oraha
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1/4 l mlijeka
5 dag grožđica
1/2 dl ruma
1 žličica cimeta
naribana korica limuna
nadjev od rogača
35 dag mljevenog rogača
15 dag maslaca
3 dl mlijeka
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1 dl soka od naranče
5 dag suhih brusnica
naribana korica naranče
i još …
1 jaje
3 žlice marmelade ili drhtalice
Priprema
Najprije potopite svih 10 dag grožđica u ukupnu količinu ruma.
Potom umijesite tijesto.
U većoj posudi izmiješajte brašno, kvasac, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu.
Zagrijte mlijeko tek toliko da se u njemu može otopiti maslac.
U zdjelu s brašnom dodajte jaja i mlijeko s maslacem pa miješajte mikserom dok ne dobijete glatko, mekano tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Pokrijte zdjelu ubrusom i ostavite na toplom dok se tijesto ne udvostruči.
Za to vrijeme pripremite nadjeve.
Za nadjeve od maka i oraha zagrijte do vrenja mlijeko sa šećerom (i vanilin šećerom za mak), medom i koricom od limuna. Dodajte mak/orahe, pripadajuću količinu grožđica i ruma i cimet. Dobro pomiješajte i ostavite da se ohladi.
Za nadjev od rogača u kipućem mlijeku otopite maslac, šećer, med i koricu od naranče. Dodajte rogače, brusnice i sok od naranče. Kuhajte desetak minuta uz stalno miješanje. Po potrebi dodajte još mlijeka. Pustite da se ohladi.
Lim (ja sam koristila 35×27 cm) obložite papirom za pečenje.
Na pobrašnjeni stolnjak istresite tijesto pa ga podijelite na tri dijela.
Svaki dio razvaljajte, premažite tijesto drhtalicom (ili marmeladom) koja nema previše intenzivnu aromu, npr. od dunja. Preko toga namažite nadjev i zarolajte.
Pripremljene štruce ostavite u limu da počivaju dok se grije pećnica. Premažite ih umućenim jajetom i pecite 50 do 60 minuta na 180°. Ako prebrzo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.
Pečenu gibanicu pomoću stolnjaka ili većeg ubrusa izvrnite naopako (da dno bude na vrhu) i ostavite je da se ohladi (tako vam se gornja kora neće odvojiti od nadjeva).
Posluživanje
Kažu da diganu gibanicu treba jesti ohlađenu, ali meni je najdraži topli okrajak i to si priuštim svaki put!
Preuzeto sa: coolinarika.com
Related Posts:
POZNAJEM ČOVJEKA KOJEMU JE ŽENA RODILA TRI KĆERKE ZAREDOM… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poznajem čovjeka kojemu je žena rodila tri kćerke zaredom. On to nije mogao podnijeti i ostavio je i nju i djecu. Oženio je drugu, ova zatrudnila i kad je saznao … Read More
PRIČA KOJA IZAZIVA SUZE: MUŽ NAPRAVIO DŽEMA I SOKA I OTIŠAO NA PIJACU DA SKUPI NOVAC ZA BOLESNU ŽENU Ono što čini još posebnijim ovaj čin, je natpis na kartonu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mustafa Alajmović u nedjelju je na auto-pijaci u Sarajevu prodavao džemove i sokove koje je sam pravio, … Read More
DOMAĆE HURMAŠICE: PRAVI OMJER PO TRADICIONALNOM RECEPTU..JEDNOSTAVNO SAVRŠENE! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: Tijesto: 2 jaja 2 šoljice šećera 2 šoljice ulja brašna po potrebi pola praška za pecivo Zaljev: 9 šoljica šećera 11 šoljica vode (adsbygoogle = window… Read More
ROLADA S BANANICAMA DOK SKUHATE KAFU I ONA JE GOTOVA… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI za dvije rolade: 2 žumanjka 20 dag šećera 2 dcl mlijeka 15 dag čokolade 25 dag maslaca 25 dag keksa petit beure (ili neki slični ) 8-9 čokoladnih bananica… Read More
PLJESKAVICE NA LAKŠI I UKUSAN NAČIN (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci 300 gr. juneceg mljevenog mesa 50 gr. brasna 1 veca glavica crni luk 2 zlicice sol pola slicice biber 3 zlice hladne vode 100 gr. kaskavala tipa edemer p… Read More
0 komentari:
Objavi komentar