Predivne,dekorativne i jako ukusne ruzice od patlidzana,paradaiz sosa,mozzarelle i oregana umotane u lisnato tijesto..
Sastojci:
1 šalica 250ml
oko 1 šalica paradaiz sos
500gr. ploške lisnatog tijesta
12 žlica mozzarella sir
oko 500-550gr. patlidžana
extra djevičansko maslinovo ulje za patlidžan
soli (po potrebi)
malo oregana
12 žlica parmezan sir za posipanje
Priprema:
Napravite paradaiz sos sami ili mozete koristiti iz limenke sa ukusom cesnjaka i basila..Ja sam pravila sama..
Patlidzan operite i posusite.Isjecite na sto tanje krugove a zatim krugove isjecite na pola. Kao na slici.
Poredajte isjecene polutke u veliki tanjir ili pleh,pouljite sa maslinovim uljem i posolite.
Lisnato tijesto razvaljajte u kvadar i isjecite na 6 komada.
Svaki isjeceni komad lisnatog premazite sa paradaiz sosom i pospite sa mozzarella sirom
Stavljajte polutke patlidzana na srednji dio dio tijesta kao na slici
Pospite sa oreganom a zatim prebacite donji dio slobodnog tijesta preko patlidzana kao na slici.
Zatim urolajte.
Tako uradite i sa ostalim dijelovima tijesta i patlidzana.
Stavljajte u posprican ili blago puljen 12 muffin pleh.
Pecite u zagrijanoj pecnici na 180C oko 40-45 minuta.Ako nakon 30 minuta vidite da vam patlidan zagorjeva pokrijte sa alu folijom i nastavite peci.Ja sam pekla 45 minuta i nije mi trebala alu folija a vi pazite,sve zavisi od pecnica.
Pecene patlidzan ruzice odmah pospite sa parmezanom…
Posluživanje:
Recept je sa neta i u orgilan receptu je patlidzan oguljen.Ja nisam niti ikada gulim svoje povrce osim u izuzetnim receptima…Pazite pri kupovini patlidzana gledajte da vam je sto tanji i dulji zbog redanja preko tijesta da nije previse sirok.Ako nemozete kupiti jedan cjelokupni kupite dva manja…za lisnato: u nas je 500gr. po dve ploske u pakovanju…
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar