ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

DOMAĆE ŠTRUDLICE SA VOĆEM

strudlice-4




Autor: Mirjana Despot
Nema potrebe da ih kupujete u marketima – napravite svoje domaće štrudlice sa voćem. Možete upotrebiti čak i zobene pahuljice.
Na blogu Yummymummykitchen smo pronašli recept, a postoje dve verzije – sa običnim brašnom i sa zobenim pahuljicama – sa bobičavim voćem i sa čokoladom. Mi vam donosimo verziju sa zobenim pahuljicama, a vi vaše štrudlice možete napuniti punjenjem od bobičavog voća, komadićima čokolade ili domaćim pekmezom. Ova verzija je malo hrskavija od verzije sa brašnom.

Sastojci:
1 šolja zobenih pahuljica
1/3 šolje mlevenih semenki lana
½ šolje (od 250 ml) brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 puna kašika meda
1 kašičica ekstrakta vanile
1 jaje
1 kašika otopljenog kokosovog ulja (ili otopljenog putera)
1-2 kašike mleka
3 šolje svežih ili zamrznutih borovnica (ili nekog drugog bobičavog voća)
Sok isceđen iz pola limuna
Šećer

Zagrejte rernu na 180C. Obložite tepsiju papirom za pečenje. U seckalicu za hranu, mlin ili blender ubacite zobene pahuljice, mleveni lan, brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok ne dobijete brašnastu mešavinu. Dodajte med, vanilu, jaje i kokosovo ulje (ili puter). Izmešajte dobro. Dodajte prvo jednu, pa drugu kašiku mleka da testo postane lepljivo i sjedinjeno (ali ne i previše vlažno. Proverite prvo, možda vam druga kašika mleka neće biti ni potrebna). Testo oblikujte u disk, umotajte u masni papir, pa stavite u frižider na 15 minuta.

Napravite fil. U šerpicu stavite borovnice i limunov sok, pa na šporet na srednju temperaturu. Kuvajte na laganoj vatri mešajući stalno dok ne dobijete gust džem (oko 15 minuta). Pošećerite po želji. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi.



Na blago pobrašnavljenoj radnoj površini razvaljajte testo u pravougaonik približnih dimenzija 25×30 cm. Izrežite razvaljano testo uzdužno na tri trake. Po sredini svake trake uzdužno stavite fil (sitne komadiće čokolade ili pekmez).
Presavijte trakice da biste dobili štrudlu i pritisnite prstima da biste spojili krajeve. (Upotrebite malo vode ako je potrebno).

Premestite štrudle u tepsiju (stranica gde je testo spojeno neka bude okrenuta prema dole). Razrežite svaku štrudlu/trakicu na 3 dela i neka razmak između njih bude oko 2 cm. Pecite 15 minuta, pa izvadite i ostavite da se hlade. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenim posudicama, u frižideru ili zamrzivaču ili ih “smažite” odmah.



Ukoliko želite da napravite mekanije testo umesto 1 šolje zobenih pahuljica i pola šolje brašna koristite 1 1/3 šolje običnog brašna. Priprema je gotovo ista, a detaljnija uputstva možete pronaći na pomenutom blogu.
Izvor: lifepressmagazin.com

Related Posts:

  • LEŠNIK GNEZDA Istinski ljubitelji lešnika, bice oduševljeni ukusom ovih nepečenih, sitnih kolačića! Tako se lako pripremaju a budu tako lepi i dekorativni…Idealni su za svečane prilike jer mogu da se pripreme nekoliko dana ranije. … Read More
  • ŽARBO KOCKE S MAKOM kuća miriše… a on se topi u ustima. Slojevi prhkog tijesta s maslacem, kvascem i mješavinom začina za medenjake nadjeveni finim domaćim pekmezom te aromatiziranim makom prelivenim mješavinom mlijeka, meda, maslaca i arome… Read More
  • NAPRAVITE OVU PITU ZA USKRS I ODUŠEVITE SVAKOG GOSTA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci za fil : 500gr mesano mleveno meso 2-3 glavice crni luk 3 srednje sargarepe{mrkve} 1-2 sake grasak {ja sam stavila smrznuti} 2 cena beli luk 3 kasike pasi… Read More
  • KROMPIR PUNJEN ĆEVAPIMA – OBAVEZNO PROBATI!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci -10 kom cevapa -10 kom krompirica velicine cevapa -po ukusu vegete -po ukusu bibera -1 kom vrhnja za kuhanje -ulje (adsbygoogle = window.adsbygoogle |… Read More
  • KOLAČ JE PREDIVAN A JEDNOSTAVAN ZA NAPRAVITI: BAUNTI ŠNITE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: Kore: – 30 dkg brašna – 15 dkg šećera – 10 dkg margarina – 2 žlice kakaa – 1 prašak za pecivo – malo mljeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).p… Read More

0 komentari:

Objavi komentar