subota, 7. svibnja 2016.

EUROKREM KOLAČ

eurokrem



Sastojci:

Kora:

100 gr sjeckanih prženih lješnjaka
7 bijelanjaka
150 gr šećera
1 dl ulja
7 kašika brašna
1 praška za pecivo
250 gr eurokrema
200 gr petit keksa
2 dl mlijeka

Fil:

7 žumanjka
7 dl mlijeka
7 kašika šećera
2 pudinga od vanile
100 gr margarina
4 dl slatke pavlake

Priprema:



Bjelanjke umutit u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestalno mućenje dodavati šećer. U šam od bjelanjaka dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmješat kašikom.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju rasporedit sjeckane lješnjake. Preko lješnjaka nasuti smijesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.

Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lješnjaci budu gore.

Lješnjake premazati eurokremom pa preko njega rasporediti keks natopljen mlijekom.

U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.

Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumancima. Sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne.

U ohlađen fil dodati umućen margarin i umućenu slatku pavlaku pa polako promješati.

0 komentari:

Objavi komentar