subota, 7. svibnja 2016.

MAKOVE KREMISIMO KOCKE








SASTOJCI
Za 2 kore
100 g mlevenog maka
2 kašike meda
100 ml vrele vode

6 belanaca
1 kesica vanilin šećera
4 kašike šećera
1 kašika brašna T-400 oštrog
1 kašičica praška za pecivo

Bela krema
100 ml slatke pavlake
200 ml kisele pavlake (12% mm)
1 kašika meda
1 kašičica želatina u prahu

Žuta krema
6 žumanca
1 kašika meda
1 kesica burbon vanilin šećera
70* ml slatke pavlake
150 g bele čokolade
100** ml slatke pavlake



PRIPREMA
Bela krema
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Slatku pavlaku umutiti mikserom u čvrst šlag. Dodati kiselu pavlaku i med i umutiti mikserom.

Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri, dodati 2 kašike smese od pavlaka, zagrevati uz mešanje da se dobije glatka, tečna smesa. Uliti u preostalu smesu od kisele i slatke pavlake. Kratko promešati mikserom.
Ostaviti u frižideru dok ne budu spremne kore.

Žuta krema
100** ml slatke pavlake ostaviti na sobnoj temperaturi.
Žumancima dodati med i vanilin šećer i kratko umutiti mikserom ili žicom da se dobije ujednačena masa. Uliti 70* ml tečne slatke pavlake i izmešati žicom da se smesa ujednači.

Staviti na jaču vatru i uz neprestano mešanje žicom zagrevati dok smesa ne počne da se zgušnjava. Skinuti sa vatre na 10-ak sekundi, neprestano mešati žicom dok ne prestane zgušnjavanje, pa vratiti na tihu vatru. Kuvati uz neprestano mešanje žicom dok se ne zgusne kao puding. Voditi računa da ne proključa da se ne bi zgrudvala žumanca. Potrebno je oko 10 minuta.


U vrelu kremu dodati belu čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se sva ne istopi. Po potrebi još malo zagrejati. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Ni slučajno ne hladiti naglo na hladnom vazduhu ili u frižideru, jer se može zgrudvati!!!

Umutiti 100 ml slatke pavlake, dodati do sobne temperature ohlađenoj kremi od žumanaca i umutiti mikserom.
Ostaviti u frižideru.

Kore
Uključiti rernu na 150 stepeni.

Mak preliti sa 100 ml vrele vode i dodati med. Zagrevati na jačoj vatri dok ne provri, a zatim kuvati na slabijoj vatri uz povremeno mešanje 7-8 minuta. Malo vode će ispariti i dobiće se kaša od maka. Ostaviti da se prohladi.

Belancima dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i lagano izmešati žicom.
Lagano umešati kašu od maka.

Smesu podeliti na dva dela i rasporediti u dve tepsije dimenzija 20*32 cm, podmazane uljem i obložene papirom za pečenje.
Peći dok ivice kora ne porumene (oko 25 minuta).

Izvaditi kore iz rerne, pažljivo odvojiti od pek papira i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kore su jako nežne i meke.

U tepsiju u kojoj su se pekle kore (20 x 32 cm) preneti prvu koru. Premazati belom kremom, staviti drugu koru, premazati žutom kremom. Ostaviti preko noći u frižideru.

NAPOMENA
1. Ove kocke su prerada Vanylica-inog recepta, nastale sa željom da se izbaci margarin i doda kisela nota maku.
2. Za kreme sam koristila slatku pavlaku “Šlag Dolcela 5+” .
3. Ove kocke se mogu praviti i kao torta u kalupu prečnika 22 – 24 cm.
Obavezno se moraju praviti u kalupu, tepsiji ili drugom pogodnom sudu, jer kreme nisu previše čvrste i mora ih nešto držati da ne iscure sa strane dok se ne ohlade preko noći. Sutradan, kada se kolač iseče na kocke (kriške) neće se slivati ni jedna krema.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar