srijeda, 11. svibnja 2016.

SAN TORTA

torta-san



SASTOJCI:

Za tamnu koru:

250 gr brašna,
1 prašak za pecivo,
6 kašika šećera,
1 vanilin šećer,
150 gr putera,
3 žumanca,
2 kašike kakaa,
marmelada od marelice
Zs svijetlu koru:

6 bjelanaca,
18 kašika šećera
Fil:

1/2 litra mlijeka,
1 puding od vanile,
3 žumanca,
3 kašike gustina,
100 gr putera,
5 kašika šećera
Za dekoraciju:



200 ml vrhnja za šlag, čokolada
PRIPREMA:

Umutiti puter sa šećerom, dodati žumanca, vanilin šećer, kakao i brašno sa praškom za pecivo. Umijesiti tijesto i podijeliti ga na dva jednaka dijela. U kalup precnika 24 cm,obložen papirom za pečenje, pazvući polovinu tijesta i peći u zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.

Umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa dodavati šećer-mutiti dok se šećer ne otopi. Masu podijeliti na dva dijela. Pečenu koru izvaditi iz rerne, premazati marmeladom i sipati polovinu umućenih bjelanaca. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem.

Isti postupak ponoviti sa drugom polovinom smjese, tako da se dobiju dvije kore sastavljene iz dva sloja- crnog i bijelog.
U proključalo mlijeko dodati razmućen puding, gustin i žumanca i šećer. Kuhati dok se fil ne zgusne.

Kada se fil ohladi dodati omekšao puter i mutiti mikserom. Izmedju kora nanijeti fil. Tortu premazati umućenim slagom i ukrasiti otopljenom crnom i bijelom čokoladom. Dobro ohladiti, pa rezati na parčad!

Izvor: namirnice.ba

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar