srijeda, 11. svibnja 2016.

TORTA “MUNCHMALOW”

38bff3aec3b4c70c0fd22f819330234b_view_l




Sastojci
Sastojci za kore
15 belanaca
30 kašika šećera
soli u prst
Sastojci za fil
15 žumanaca
200g šećera u prahu
250g margarina
50-100g čokolade
Glazura
100g čokolade
oko 3 kašike mleka
2 kašike zejtina



Priprema
1.
Izmutite 3 kore od po :
5 belanaca i 10 kašika šećera. Pre mućenja , u belanca stavite malo soli, u prst.
2.
Ovo što sledi je bitno: Kore peći na okrenutom plehu, na njegovom dnu. Obavezno koristite pek-papir. Ako pečete okruglu tortu koristite dimenziju od prečnika 30cm, a ako (kao ja) preferirate četvrtastu (lakše se seče) onda koru pre pečenja oblikujte u četvrtasti oblik preko pek-papira koji treba da bude nešto veći od kore. Belanca su čvrsto umućena pa ih lepo možete oblikovati u željeni četvrtasti oblik, ali naravno tako da kora ima debljinu otprilike dva prsta.
3.
A ovo je najbitnije: Rernu zagrejati na 200 C , ubaciti koru , pa odmah smanjiti temperaturu rerne na 100 C. Pečenje traje tačno 20 minuta. Koru izvaditi iz rerne, nikako je ne okretati na sto, već pleh primaći stolu i povući ivicu od pek-papira kako bi kora samo prešla sa okrenutog dna na sto bez okretanja i ostala na papiru da se ohladi dok pečete sledeće dve.
Fil:
1.
Umutiti mikserom 15 žumanaca sa 200g šećera u prahu, mutiti dok žumanca ne “pobele”.
Skuvati ih na pari (od trenutka kad zapišti para, nešto manje od 15 min.), a pred kraj kuvanja dodati čokoladu.
Umutiti margarin pa ga dodati u ohlađeni fil.
Ja sam dodala i nekoliko kašika umućenog šlaga u fil (u ovoj rođendanskoj verziji) ali to nije obavezno.
Preliv:
Čokoladu rastopiti sa mlekom ili vodom ali da ne zavri.Izmaći sa vatre pa umešati zejtin. Preliti preko torte tako da slobodno curi po malo sa njenih ivica (mora biti prohlađena da ne otopi margarin u filu).
Filovati: Između kora , odozgo i sastrane naneti fil, a preko glazuru od čokolade.
1.
Pečena kora.
Cela torta.
Posluživanje
Ova torta je jednostavna za pripremu , ali morate pogoditi pravu temperaturu pečenja.Kore se prilikom pečenja malo rašire ali moraju da zadrže maltene istu debljinu kao i pre pečenja. Ako je temperatura prejaka, kora će u rerni porasti, ali će splasnuti kad je izvadite iz rerne. U mom šporetu idealna temperatura je 200 C da bi se dobila debela PENASTA kora.
Na slici je četvrtasta torta ,od 10 jaja i dve kore. Tako mi je brže jer pečem samo jednu koru koju podelim na pola.
Na ove poslednje tri slike je torta sa tri kore od po 5 belanaca. Kore sam pekla u četvrtastoj tepsiji dimenzija 45×30 ali je dimenzija kora manja za pet ili šest cm i po širini i po dužini jer sam ostavila mesta za slučaj da se malo rašire u toku pečenja.

COOLINARIKA.COM

Related Posts:

  • ČOKOLADNA GNIJEZDA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jednostavan i privlačan čokoladni recept Sastojci 200 g šećera 300 g mljevenog keksa 100 g čokolade za kuhanje 200 g kokosa 2 dcl vode 150 g Lino lada nougat 100 g … Read More
  • KARAMEL BAJADERA Kolač koji se uvijek na tacni prvi primjeti…kolač koji odmah svakog osvoji! Sastojci Prvi dio: 250 gr šećera u prahu 2 jaja 100 gr lješnjak karamela 1/2 margarina 250 gr mljevenog keksa Drugi dio: 250 gr šećera 1dl vod… Read More
  • RECEPT ZA DOMAĆI MAČMALOU Potrebni sastojci: Za biskvit : 6 žumanaca, 10 ravnih kašika šećera, 6 punih kašika brašna, 3 kašike kakaa, 1 vanilin šećer, Pola praška za pecivo, 200 ml mleka, 100 ml ulja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).pu… Read More
  • SPASITELJ PROBAVE: Recept idealan protiv nadutosti i za mršavljenje Osim što nadutost i njegova nuspojava mogu biti neugodni kada smo u društvu, ono također uzrokuje i nimalo ugodne grčeve u želucu. 4-10 Uz nedovoljno prožvakanu hranu, pogoduju mu i namirnice poput određenih ugljikohidrat… Read More
  • Ulazi srednovečna gospođa… Ulazi srednovečna gospođa u restoran, seda za sto, naruči kafu i pita konobara Hasu: – Možete li moliv Vas uključiti klimu, jako je toplo. – Može nema problema Nakon 15 minuta gošća ponovo pozove konobara: – Možete li iskl… Read More

0 komentari:

Objavi komentar