nedjelja, 1. svibnja 2016.

TORTA “CRNAC U BELOJ KOŠULJI”

93b1e88f8ee232dd955a38bf32b1fdb1_view_l



Kore (4 kom.):
4 kom jaja
4 kasike secera kristala
4 kasike oraha mlevenih
3 kasike brasna
Fil:
1l mleka
300 gr secera kristala
2. kesice vanilin secera
10 kasika gustina
150 gr cokolade
4 kom. zumanaca
200 gr oraha mlevenih
250 gr margarina
Ukrasavanje – sam i glazura:
Sam:
4 kom belanaca
16 kasika secera kristala
0,2 dl vode obicne
Glazura:
100 gr cokolade
30-40 gr margarina
2. kasicice secera
2. kasike vode



Priprema
1.
Fil: Umutiti zumanca varjacom, dodati gustin i dolivati mleko (oko 2 dl), da se razredi i izjednaci glatka masa, bez grudvica. Od preostalog mleka odvojiti 0,5 dl za poparavanje oraha. Ostatak mleka, secer i vanilin secer staviti u posudu za fil (sa duplim dnom) da provri. Skinuti sa plotne i u tankom mlazu ulivati razredjenu masu u vrelo mleko, stalno mesajuci, pa vratiti na plotnu i kuvati uz mesanje, da se fil zgusne. U toplu masu staviti cokoladu izlomljenu na parcad i mesati varjacom, dok se cokolada ne rastopi i sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi, povremeno mesajuci zbog hvatanja korice po vrhu.
2.
U odvojeno mleko za poparavanje oraha dodati 3-4 kasike secera i staviti da provri, pa vrelim preliti mlevene orahe, izmesati i ostaviti da se ohladi.
3.
Umutiti belanca u cvrst sneg, muteci dodati secer, pa zumanca, a onda lagano umesati mlevene orahe i brasno. Sipati masu u podmazan i brasnom posut pleh velicine 35 x 25 cm i peci 15 minuta na 180`C. Na isti nacin ispeci jos tri kore. Napomena: podmazati samo dno pleha, a ne i zidove, kako se kore, kad su pecene, ne bi skupile i bile neravne. Tako se ne moraju sasecati ivice, da bi se izravnale, nego ce svaka biti ispecena sa ravnim i pravilnim ivicama.
4.
Umutiti penasto margarin i u njega postepeno dodavati ohladjen fil i poparene orahe, muteci mikserom.
5.
Fil podeliti na 4 dela. Jednu cetvrtinu (moze i malo manje od cetvrtine) ostaviti za premazivanje torte okolo.
6.
Filovati tri kore sa po cetvrtinom fila.
7.
Cetvrtu koru iseci po duzoj strani na 4 dela, tako da se dobiju 4 trake, pribliznih dimenzija 9×25 cm.
8.
Dve trake postaviti preko fila na trecoj kori, levo i desno uz ivice totre, tako da sredina ostane slobodna. Premazati ih filom, pa na njih staviti i preostale dve trake.
9.
Ostavljenim filom premazati tortu okolo.
10.
Da bi torta bila ravna i pogodna za prelivanje glazure, najbolje je odozgo, na izvisene delove, staviti pleh u kojem su se kore pekle i ostaviti da tako odstoji, dok se pripreme sam i glazura.
11.
U serpicu staviti secer i naliti vodom, samo da secer ogrezne (da se pokvasi), pa kuvati sirup na srednjoj temperaturi, kao za slatko. Detaljnije o pripremi sama u jednom od mojih ranijih recepata http://www.coolinarika.com/recept/gala-rolat/
12.
Dok sirup ne provri i ne pocne njegovo zgusnjavanje, umutiti belanca u cvrst sneg. Vreo sirup sipati u vrlo tankom mlazu u belanca, povremeno prekidanom, uz stalno mucenje belanaca i izjednacavanje mase, da sirup dopre u svu kolicinu belanaca. Nakon izrucenog sirupa, nastaviti mucenje u svim pravcima jos par minuta, pri cemu se sam zgusnjava i hladi.
13.
Samom puniti spric za tulumbe i u udubljenje na torti istiskivati kupice, jednu do druge, koje simbolizuju dugmad na kosulji (ja sam prostor popunila u 6 redova po 5 kupica, moze i drugacije).
14.
Skuvati glazuru od cokolade, margarina, secera i vode i vise delove torte preliti glazurom, koje simbolizuju ruke crnca.
15.
Ostatkom sama iz sprica za torte ukrasiti tortu okolo (za svecane prilike sam stavljala i srebrne kuglice na vrhove kupica, a i sa strana, na svaku pufnicu).
Posluživanje
Kao i za vecinu torti, potrebno je da odstoji jedan dan, da bi kore upile fil.

COOLINARIKA.COM

0 komentari:

Objavi komentar