“Tri lece” od Murade Minnka je ovako komentirala “…ali dok nabavim brasno
gledacu tvoje slike hehe”. Misli se na specijalno brasno za ovaj kolac, koji se
bas dosta tesko nalazi. Evo ovo je recept koji se radi sa obicnim bjelim
brasnom.
Sastojci
Za kuru potrebno je:
6 komada jaja
300 gr secera
2 pakovanja vanilin secera
1 pakovanje praska za pecivo
400 gr bjelog brasna Tip 400
Za preliv potrebno je:
0.5 l slatke pavlake
2l mlijeka
po potrebi kupljeni karamel preliv u tubi
300 gr mlijeka u prahu
Priprema
IZRADA KORE:
1. Na ketvorougaoni pleh poloziti papir za pecenje.
2. Odvojiti zumanca od bjelanca.
3. Elektricnim mikserom umutiti bjelanca. Postepeno dodati secer i vanilin secer.
4. Uz stalno miksanje dodati jedno po jedno zumance. Nastaviti sa miksanjem dok se ne
dobije gusta pjena.
5. Pomjesati prasak za pecivo i brasno. Postepeno dodati pjeni od jaja i rucno dobro
pomjesati. Smjesa je dosta gusta.
6. Smjesu izruciti na pleh. Poravnjati.
7. Staviti da se pece u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 220 *C. Povremeno
cackalicom provjeriti da li je kora pecena.
8. Kada je kora gotovo pecena, koru preokrenuti na cistu kuhinjsku krpu.Od kore odstraniti
papir za pecenje. Opet preokrenuti koru i ostaviti da se dobro ohladi.
IZRADA PRELIVA I PRELIVANJE KOLACA:
1. U plehu gdje se kora pekla izruciti slatko vrhnje.
2. U to postaviti (uroniti) koru. Ostaviti tako za kratko.
3. U medjuvremenu mleko u prahu i 0.5 l mlijeka pomjesati tako da se u dobivenu smjesu
izbjegnu grudvice.
4. Dobivenu smjesu pomjesati u 1.5 l mlako mlijeka. Time preliti dobro rashladjenu koru.
Kora ce upiti svu tecnost!
5. Kolac dobro rashladiti u hladnjaku. Iseci u kockice i prilikom sluzenja svaku kocku preliti
kupljenim karamel prelivom u tubi.
6. Posluziti 1 i 2 dobro rashladjen kolac.
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar