subota, 14. svibnja 2016.

KOLAČ SA RIBIZLOM









Ovaj kolač – tortu je moja tetka uvek spremala za posebne prilike. Odakle joj recept nemam pojma.. Nigde ga više nisam jela osim kod nje, jer ga niko i ne sprema! Proletos sam se setila njegovog božanstvenog ukusa i navalila da dobijem recept. Tetka je već u godinama, dugo kolač nije pravila, ali je njena ćerka pronašla svesku sa receptima, uredno ga iskuckla i poslala meni sestri preko poruke na FB Malo sam ga doterala, evo ga:

Sastojci
Sastojci za testo:
100 gr putera
75 gr šećera
1 kesica vanil-šećera
1/2 limuna – korica
4 žumanca
150 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
Sastojci za beze:
4 belanca
100 gr oraha ili badema (mlevenih)
prstohvat soli
200 gr šećera
Sastojci za fil:
500 gr ribizli
500 ml slatke pavlake (mlečne)
2 kašike šećera u prahu
2 kesice šlag-fiksa



Priprema
1.
Umutiti penasto puter, dodati šećer, vanil-šećer i limunovi koricu.
Postepeno dodavati žumanca, pa lagano umutiti brašno kašiku po kašiku. Dobićete lepljivo testo. Podeliti ga na dva dela i tupim nožem razvući po plehu (28×24 cm) na koji je stavljen papir za pečenje.

2.
Belanca (sobne temperature!) posoliti i čvrsto ulupati. Dodati polovinu šećera, mutiti, pa dodati ostatak i umutiti dok se šećer skroz ne sjedini.
Snegom od belanaca premazati kore.

3.
Posuti obe kore mlevenim orasima i peći 20-25 minuta na 170°C. Ako orasi počnu da gore, pred kraj prekriti folijom.
Gotove kore skinuti sa pleha, jednu koru iseći mokrim nožem na željene komade i ostaviti sve da se ohladi. Beze od belanaca će da splasne, ali tako treba.

4.
Umutiti slatku pavlaku, krem fiks i šećer u prahu u čvrst šlag (paziti da se ne premuti i ode u puter!) Lagano dodati ribizle i ovlaš promešati.
Filom premazati donju koru, pa preko poređati isečenu gornju koru.

Posluživanje
Umesto slatke pavlake, možete umutiti 200 gr šlaga u prahu sa 300 ml mleka ili kisele vode (tako je pravila moja tetka dok nije bilo slatke pavlake u tetrapaku, od 5 kesica šlaga sa dodavanjem manje vode ili mleka), pa dalje po receptu…

Izvor: coolinarika.com

Related Posts:

  • KINDER PINGUI. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: Biskvit: 4-5 jaja 4 žlice šećera u prahu 1 vanilin šećer 2 žlice kakaa 3 žlice meda 1 prašak za pecivo 1 žlica ulja 4-5 žlica brašna Krema 3 dl vrhnja za … Read More
  • KREMASTI KOLAC SA KEKSOM I LINO LADOM! BRZ I UKUSAN KOLAC. Sastojci 400 gr. keksa 1 l. mleka 3 paketic puding od vanile 1 staklenka lino lada duo 250 gr. secera 250 gr. margarina 100 gr. cokolade 100 ml. mleka jos: 50 gr. cokolade za dekorisanje (adsbygoogle = window.adsbygo… Read More
  • KARAMEL POLJUBAC GOTOVO ZA 20 MINUTA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI podloga 250 gr mljevene plazme ili nekog drugog keksa 100 gr margarina sa aromom vanilije 4-5 kašika mlijeka krema 100 gr lješnik karamela 300 ml vrhnja … Read More
  • Muči vas tanka i krhka kosa? Sa samo 3 sastojka napravite čudotvornu masku za izgled kose kao s reklame! Brzina rasta kose definitivno zavisi od gena, ali zbog različitih vanjskih i unutrašnjih faktora naša kosa ne raste svojom maksimalnom brzinom. U tome mogu pomoći neki kućni pripravci čiji se recepti prenose iz generacije u… Read More
  • Šareni rolat od mesa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kad od malo napravimo puno je upravo ovaj rolat od mesa. Kako da na ekonomičan način iskoristite malu količinu mesa i povrća i dobijete odličan ručak. Ne morate da ko… Read More

0 komentari:

Objavi komentar