petak, 24. lipnja 2016.

Čokoladni ledeni vjetar








POTREBNO:


Za kore:
9 bjelanjaka
30 dkg šećera
1 žlica octa

Za kremu:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
3 žlice glatkog brašna
2 žlice gustina
2,5 dl mlijeka
10 dag tamne čokolade
25 dkg margarina ili maslaca

Za stracciatela kremu:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
5 dkg naribane čokolade



PRIPREMA:
Bjelanjke miksati dok ne postanu čvrsti snijeg, tada u njih postepeno dodavati šećer neprestano miksajući. Na kraju umiješati i žlicu octa. Prebaciti smjesu od bjelanjaka u veliki lim (onaj od pećnice) na papir za pečenje (prethodno ga premažite sa uljem, lakše će se odvajati nakon pečenja), poravnati žlicom pa peći u pećnici na 150ºC 1,5 sat. Kora će nakon ovoga postati zlatnosmeđa i hrskava na dodir. Pečenu koru ohladiti u limu, oprezno maknuti papir pa ju izrezati na tri jednaka dijela.
Za kremu miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, postepeno dodavati brašno, gustin i mlijeko. Tako dobivenu smjesu kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu maknuti s vatre pa u još vruće ubaciti čokoladu natrganu na komadiće i dobro promiješati. Ohladiti pa u ohlađeno umiješati dobro izrađen margarin ili maslac.
Za stracciatela kremu izlupati slatko vrhnje u čvrsti šlag pa umiješati čokoladne strugotine. Prije nego umiješate čokoladu odvojite dio šlaga kojim ćete premazati kolač izvana.
Slagati redom: koru, čokoladnu kremu, šlag i tako dok se ne potroši sve. Na kraju cijelu površinu kolača premazati šlagom i posipati čokoladnim strugotinama.
Kolač obavezno treba odstajati preko noći a najmanje 5 sati kako bi se svi slojevi međusobno proželi jer će jedino tako kolač biti baš ono što treba biti – mekan, sočan i uredno izrezan.

Related Posts:

  • NAJČUDOTVORNIJA NAMIRNICA SVIJETA: KUPINA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kupina, lat. Rubus fruticosus, je višegodišnji grm koji raste uz ograde, rubove šuma, puteve. Ima oblik trnovitog grma koji može doseći visinu do 3 metra. Kupina je… Read More
  • KARLSBADER TORTA OD OBLATNI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci 150 g naribane gorke čokolade 125 ml slatkog vrhnja 3 žumanjka 150 g šećera 1 žlica Vanilin šećera Dolcela 150 g maslaca 1 omot oblatni 150 g popečenih nasj… Read More
  • COFFEE PLEASURE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obožavam kolače sa kavom, a ovo je baršun…. jer niti jedna druga riječ ne može opisati užitak kad probate savršen biskvit sa savršenom kremom…. Sastojci: Biskvit: 1… Read More
  • LEDENI VJETAR U MOM IZDANJU (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI 500 g bjelanjaka 300 g šećera ( kristal) 1 žlica jabučnog octa za kremu 1 kom Puding vanilija Dolcela 300 ml mlijeka 2 žlice šećera 80 g margarin za šlag 1… Read More
  • SAVRŠENA PILETINA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTREBNO: pileći file-8 šnicli 230 g prezli 80 g parmezana 5 jaja, umućenih 100 g brašna prstohvat mlevene paprike ulje Za fil: (adsbygoogle = wind… Read More

0 komentari:

Objavi komentar