nedjelja, 5. lipnja 2016.

MEKANA I FINA POGAČA SA SIROM ODUŠEVITE SVAKOG GOSTA









Trebaće nam:
Za testo:
– 600 gr mekog brašna tip 500 (za one kao ja…koji nikako da povežu 500 i 400 i šta je šta…)
– 1 kvasac
– 2 ½ dcl mleka
– 2 kašikice šećera
– 4 kašike jogurta
– 50 gr margarina
– 1 jaje

– 1 ravna supena kašika soli
Za fil:


– 125 gr margarina
– 125 gr feta sira
– 1 jaje
Premaz:

– žumance
– 1 kašika ulja

Krećemo od mleka, jogurta i šećera koje stavimo da se ugreju. Mleko treba da bude mlako, tako da ne peče čist prst koji malko uguramo u mleko da probamo . Onda skinemo mleko sa vatre i izmrvimo kvasac, ostavimo da nadodje. Kada je kvasac onako…nabubrio, onda je spreman za dalji rad.

Za to vreme izmerimo brašno, ja sam se trudila da uradim baš sve po receptu, ne onako odokativno i to je baš dobra mera. U brašno stavimo so i margarin. Margarin dobro izmrvimo sa brašnom. Dodamo jaje i mleko sa kvascem i jogurtom i mesimo dok ne postane skroz glatka masa. Pošto je testo više meko nego tvrdo, lakše je da se mesi rukom ispod testa i tako ukrug ga pomerati. Bude jako lepo, glatko. Onda ga ostavimo na toplo mesto, ja prekrijem krpom i upakujem u ćebe, da odstoji nekih satićak vremena, kako bi se udvostručilo.

Dasku pospemo brašnom i razvijemo testo na što tanje, ne baš flis papir tanko, ali nekih 6 – 7 mm je taman. Onda vadimo sa nekom velikom modlom krugove, tako da jedan krug bude otprilike malo više od trećine širine okrugle tepsije u kojoj ćemo pogaču peći. Meni je izašlo nekih 30 komada.
Umutimo jaje sa margarinom i dodamo sir, da bude fina, jednolična masa. Tepsiju namažemo margarinom i stavimo jedan krug tik uz ivicu tepsije. Na njega stavimo uvrh kašikicu fila, pa 2/3 kruga prekrijemo novim krugom. Ako imate više nego ja krugova, možete i gušće redjati. Tako redjamo skroz u krug, dok ne istrošimo sve i kada dodjemo do zadnja 2 – 3, onaj prvi krug malčice podignemo (i one koji leže na njemu) i guramo zadnje ispod njih. Tada ovako pripremljeno ostavimo još nekih 20 – tak minuta da odstoji i za to vreme malo upržimo susam i umutimo žumance sa uljem.
Kada je odstojalo, premažemo jajetom i stavimo u lernu na 200°C da se peče nekih 20 minuta, onda prekrijemo od gore papirom za pečenje i ostavimo još 10 minuta.
Meni je najlakše da lepo izvadim pečenu pogaču na tanjir, tako što je opsečem u krug, prekrijem velikim tanjirom, prevrnem, ponovo stavim jedan tanjir od gore i ponovo prevrnem i – gotovo, pogača spremna za cepkanje

Related Posts:

  • SALAMA OD KOKOSA ZA 10 MIN! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ovu salamu je moja svekrva radila jako često. ja sam recept pronašla u njenoj bilježnici, isprobala da vidim jel to ta salama koje se sjećam, a sad ga objavljujem. z… Read More
  • ČOKOLADNE TRUBE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Još jedne trube. Ovaj put čokoladne…sa tijestom od oraha i kakaa, čokoladnim filom. SASTOJCI Tijesto 350 gr brašna 150 gr šećera u prahu 180 gr margarina 70 gr mlj… Read More
  • JEDNOSTAVNI,BRZI KOLAČIĆ,ZA SVAKI DAN! PANAMA- ŽUTE KOCKE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); .lagan i mekan,mirisan,s finom aromom,slatkog vrhnja,pudinga od vanilije,kokosa i korice i soka od limuna;))probajte,sigurna sam da će vam se svidjeti SASTOJCI 4 jaj… Read More
  • RAFAELO TORTA- DESERT IZ SNOVA… :$ SASTOJCI Za koru: 140 g brašna 130 grama smeđeg šećera 100g kokosa 125g putera, topljenog malo soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za fil: 400 ml kokosovog mleka 80 grama kokosa, narendanog 200… Read More
  • TIRAMISU ŠNJITE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tiramisu na malo drugačiji način. Biskvit natopljen kavom, krema od svježeg sira i slatkog vrhnja i fantastičan premaz od čokolade. SASTOJCI Biskvit 4 jaja 80 grama… Read More

0 komentari:

Objavi komentar