utorak, 5. srpnja 2016.

MOJA ČOKOLADNA TORTA! TORTA KOJU ČESTO RADIM ZA DJEČJE ROĐENDANE, VEOMA SOČNA I PUUUUNA ČOKOLADE…TORTA JE LAGANA, BEZ TEŠKIH KREMA, DJECA JE OBOŽAVAJU I TRAŽE JOŠ!!!





BISKVITNO TIJESTO
8 kom svježih jaja
8 žlica šećera
6 žlica brašna
5 žlica kakaa (ili Kraš ekspressa i sl.)
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka

ČOKOLADNA KREMA:
1 l mlijeka
4 vrećice praška za puding čokolada
150 g čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
250 g margarina za kolače
ostali sastojci:
0,5 l slatkog vrhnja
15 dag čokolade za kuhanje
30 dag marmelade po želji (marelica, šipak)
7 dag margarina za kolače
oko 0,5 kg ticino mase za prekrivanje torte (po želji)



PRIPREMA
1.
BISKVIT:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne bude pjenasto, lagano dodajte brašno pomiješano s kakaom (ili Kraš ekspressom) i praškom za pecivo, a na kraju kuhačom lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka kojemu ste dodali prstohvat soli prilikom izrade. Izlijte biskvitno tijesto u kalup za torte (ja koristim kalup od 26 cm) prethodno namazan margarinom i posipan brašnom. Pećnicu zagrijte na 170° C i pecite oko 35 minuta, dok se biskvit ne počne odvajati od kalupa, a ako niste sigurni, probajte čačkalicom, ako je suha, biskvit je gotov. Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu te ga pažljivo nožem odvojite od kalupa ako je potrebno i okrenite na tacnu i izrežite u 3-4 dijela po želji.
2.

ČOKOLADNA KREMA:
Izdvojite 3 dcl mlijeka i dobro izmiješajte pjenjačom s prašcima za puding i šećerom, da ne bude grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, i dok zavrije sklonite s vatre i dobro umiješajte pjenjačom umućeni puding s mlijekom i vratite na vatru i dalje miješajte dok krema ne postane gusta i čvrsta toliko da ne pada s kuhače. Dok je krema kuhana sklonite ju s vatre i dodajte razlomljenu čokoladu te nakon 5 minuta dok se malo otopi izmiješajte lagano mikserom da se povežu svi sastojci. Stavite kremu hladiti, ali je povremeno promiješajte kuhačom da se ne stvori kožica od pudinga. Dok je krema hladna dodajte izrađeni margarin i miješajte dok se svi sastojci dobro ne povežu. Ako vam se slučajno vide svijetle točkice od margarina u kremi, izdvojite nekoliko žlica kreme u posebnu posudu koju malo zagrijte dok se krema ne otopi (može u mikrovalnoj) i toplu natrag izmiksajte s preostalom kremom i neće biti grudica. Meni se to dvaput dogodilo, ovisi o kvaliteti margarina za pečenje, neki budu prečvrsti pa ih je teško izraditi. Sve u svemu, ako i bude nekoliko svijetlih točkica, okus neće iznevjeriti, to se i ne primjeti u torti.
3.
SASTAVLJANJE TORTE:
Izmiksajte slatko vrhnje da bude čvrsto. Čokoladnu kremu i istučeno slatko vrhnje podijelite u 2 dijela (ako imate 4 biskvitne kore, onda krema u 3 dijela). Prvu biskvitnu koru stavite na pladanj za posluživanje i tanko namažite marmeladom od marelica (ili po želji drugog okusa, bitno da je marmelada kiselkasta i torta bude bolja) i onda premažite čokoladnom kremom pa tučenim slatkim vrhnjem. Preklopite drugom korom i pritisnite da se kreme dobro povežu. Drugu koru premažite marmeladom, kremom i tučenim vrhnjom i preklopite trećom korom (ponovite postupak i za četvrtu koru). Preporučam da stavite ravni lim ili teži ravni pladanj na zadnju koru oko 15 minuta pa da torta lijepo bude izravnana, ljepše će izgledati pogotovo ako tortu želite prekriti ticinom.
Dok je torta premazana kremama, pripremite čokoladnu glazuru (otopiti na laganoj vatri izlomljenu čokoladu i dodati margarin narezan na listiće i miješati dok se margarin ne istopi i poveže s čokoladom).
Čokoladnu glazuru ostavite da odmara nekoliko minuta da lakše premažete tortu (da se čokolada ne cijedi sa svih strana). Dok ste tortu lijepo premazali čokoladnom glazurom, poravnajte ju sa svih strana i pričekajte da se glazura dobro stegne prije ukrašavanja.
Ukrasite po želji tučenim vrhnjem ili prekrijte ticinom masom gdje preporučam da glazuru malo premažete vodom (namočite ruke i prijeđite njima tortu sa svih strana) da se dobro zalijepi.
Za veću tortu povećajte sastojke za polovicu i ispecite pet kora, torta je iznimno visoka i lijepa.
Tortu dobro ohladite prije serviranja jer onda je najbolja.
Želim vam dobar tek i dobru zabavu prilikom sastavljanja torte, ali i njenog degustiranja!!!
Nadam se da ćete biti zadovoljni okusom i izgledom ove torte koja je zaista veoma sočna, nije preslatka, oduševljava posebno dječicu, a i odrasle.

izvor:http://www.coolinarika.com/

Related Posts:

  • FENOMENALNA NUTELLA TORTA BEZ PEČENJA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI Kora • 250g mlevenog keksa ( po mogucstvu plazma ;)) • 40g putera • 100ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin • 30 g cokolade u prahu Filovi • 250 g … Read More
  • SOČNI KOLAČ: JEDNOSTAVAN, BRZ I ZA SVE PRILIKE Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 4 jaja – 10 kašika šećera – 10 kašika ulja – 10 kašika mlijeka – 1 prašak za pecivo – 10 kašika mljevenog lješnika – 10 kašika brašna Preljev: – 400 g… Read More
  • JEDNOSTAVNA PEKMEZOLADA!! Ova tortica je slučajno nastala,radila sam ovih dana par tortica pa sam jedan biskvit malo previše zasušila ,a i ostalo mi biskvita od izrezivanja ;)))),bilo mi ga žao baciti,pa sam iskombinirala ovu pekmezoladu (adsby… Read More
  • TORTA KRALJICA Kaže se da su torte kraljice kolača, a ova je kraljica torti. Recept sam dobila davno. Ako ima sličnih ja se unaprijed ispričavam, ali moje drage overice, kojima sam taj recept dala davnih dana znaju da nije prepisan. … Read More
  • DIPLOMATSKA TORTA! BOGATA I KREMASTA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI materijal za 3 kore 12 belanaca 12 kašika šećera 2 kašike brašna 300g mlevenih oraha FIL 5 žumanaca 4 kašike brašna 5 kašika šećera 1/2l mleka 125g mar… Read More

0 komentari:

Objavi komentar