Prošlih godina cheesecake bila je poslastica broj jedan, no fokus se s njih posljednjih mjeseci prebacio na karamelu. S obzirom na to donosimo vam recept Tihane Koprek, za jednostavne čokoladice s lješnjakom i karamelom.
Podloga
– 115 grama maslaca
– 50 grama šećera
– 1 kašičica mlijeka
– 150 grama brašna
Krema
– 170 grama maslaca
– 110 grama šećera
– 2 kašičice meda
– 400 grama kondenziranog mlijeka
– sjeckani lješnjaci
cokoladice-1
(Priprema poslastice)
Preliv
– 400 grama čokolade
– 20 grama maslaca
Priprema podloge:
1. U mikser staviti maslac i šećer te miksati dok se ne spoje. Dodati pola brašna i jednu kašiku mlijeka te na niskoj temperaturi miksati. Dodavati i ostatak brašna i dobro povezati.
2. Pećnicu zagrijati na 170 stepeni. U kalup za kruh normalne veličine staviti papir za pečenje, tako da viri iznad rubova da bi kasnije mogli lakše sve skupa izvaditi.
3. Smjesu utisnuti u kalup i peći 30 minuta dok ne dobije zlatno smeđe rubove. Izvaditi i ohladiti.
Priprema kreme:
1. Dok se podloga hladi pravite kremu. Šećer i maslac staviti na laganu vatru i otopiti. Kad su otopljeni dodati med i kondenzirano mlijeko. Na laganoj temperaturi miješati konstantno, oko 10-15 minuta. Možete sve vrijeme miksati ručnom miješalicom dok ne dobijete klasičnu karamelu smeđe zlatnu boju. Paziti da se ne primi za dno i ne izgori.
cokoladice-2
(Tokom kuhanja miješati dok se masa ne sjedini)
2. Preliti vruću kremu preko pečene podloge i na to posipati sjeckane lješnjake. Lješnjake lagano utisnuti dlanovima, ali paziti da se ne opečete. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Priprema preliva:
1. Staviti kolač u zamrzivač na 5 minuta dok topite čokoladu. Čokoladu otopiti na pari te dodati maslac i dobro promiješati. Kolač izvaditi iz zamrzivača i iz kalupa te odvojiti od papira za pečenje. Staviti na rešetku i preliti čokoladom. Poravnati da bude sve dobro premazano.
2. Ako želite ukrasiti otopite malo bijele čokolade i prošarajte.
cokoladice-3
(Čokoladice savršene i za poklon)
3. Ostavite da se ohladi i režite na ploške. Ako želite pokloniti nekome možete u papir za pečenje složiti i pokloni pravu home made čokoladicu.
Autor: (Mi. K.)
ponedjeljak, 31. listopada 2016.
Home »
» NEDJELJNI DEZERT JEDNOSTAVAN RECEPT ZA ČOKOLADICE S KARAMELOM
0 komentari:
Objavi komentar