ponedjeljak, 31. listopada 2016.

NEDJELJNI DEZERT JEDNOSTAVAN RECEPT ZA ČOKOLADICE S KARAMELOM

56a4910f-4214-4ac6-9704-13d50a0a0a64-cokoladice-718x446
Prošlih godina cheesecake bila je poslastica broj jedan, no fokus se s njih posljednjih mjeseci prebacio na karamelu. S obzirom na to donosimo vam recept Tihane Koprek, za jednostavne čokoladice s lješnjakom i karamelom.



Podloga
– 115 grama maslaca
– 50 grama šećera
– 1 kašičica mlijeka
– 150 grama brašna

Krema
– 170 grama maslaca
– 110 grama šećera
– 2 kašičice meda
– 400 grama kondenziranog mlijeka
– sjeckani lješnjaci

cokoladice-1

(Priprema poslastice)

Preliv
– 400 grama čokolade
– 20 grama maslaca

Priprema podloge:

1. U mikser staviti maslac i šećer te miksati dok se ne spoje. Dodati pola brašna i jednu kašiku mlijeka te na niskoj temperaturi miksati. Dodavati i ostatak brašna i dobro povezati.

2. Pećnicu zagrijati na 170 stepeni. U kalup za kruh normalne veličine staviti papir za pečenje, tako da viri iznad rubova da bi kasnije mogli lakše sve skupa izvaditi.

3. Smjesu utisnuti u kalup i peći 30 minuta dok ne dobije zlatno smeđe rubove. Izvaditi i ohladiti.



Priprema kreme:

1. Dok se podloga hladi pravite kremu. Šećer i maslac staviti na laganu vatru i otopiti. Kad su otopljeni dodati med i kondenzirano mlijeko. Na laganoj temperaturi miješati konstantno, oko 10-15 minuta. Možete sve vrijeme miksati ručnom miješalicom dok ne dobijete klasičnu karamelu smeđe zlatnu boju. Paziti da se ne primi za dno i ne izgori.

cokoladice-2

(Tokom kuhanja miješati dok se masa ne sjedini)

2. Preliti vruću kremu preko pečene podloge i na to posipati sjeckane lješnjake. Lješnjake lagano utisnuti dlanovima, ali paziti da se ne opečete. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Priprema preliva:

1. Staviti kolač u zamrzivač na 5 minuta dok topite čokoladu. Čokoladu otopiti na pari te dodati maslac i dobro promiješati. Kolač izvaditi iz zamrzivača i iz kalupa te odvojiti od papira za pečenje. Staviti na rešetku i preliti čokoladom. Poravnati da bude sve dobro premazano.

2. Ako želite ukrasiti otopite malo bijele čokolade i prošarajte.

cokoladice-3

(Čokoladice savršene i za poklon)

3. Ostavite da se ohladi i režite na ploške. Ako želite pokloniti nekome možete u papir za pečenje složiti i pokloni pravu home made čokoladicu.



Autor: (Mi. K.)

0 komentari:

Objavi komentar