srijeda, 16. studenoga 2016.
Home »
» VRIJEDNA SVAKOG TRUDA RECEPT ZA PITU KOJU SAM NAUČILA OD MAME I DANAS GA KORISTIM
VRIJEDNA SVAKOG TRUDA RECEPT ZA PITU KOJU SAM NAUČILA OD MAME I DANAS GA KORISTIM
SASTOJCI
jufka
500 g brasna
1 kasikica soli
4 kasike ulja
260 ml mlake vode
tirit ili nadjev
400 g svjezeg sira
150 g jogurta
3 jaja
soli koliko ko voli
PRIPREMA
U pomjesano brasno i so dodajte ulje i dobro utarite rukom. Postepeno dodajite vodu i umjesite jako glatko tijesto – da se pojave mjehurici.
Premazite uljem, poklopite posudu i neka tijesto odmara.
Za tirit ili nadjev pomjesajte sve navedene sastojke i posolite po potrebi.
Jufku na brasnom posutom radnom stolu rastanjite i prebacite na carsaf. Namazite uljem i pustite da odstoji kako bi se lako razvlacila.
Razvucite i “namazite” nadjevom.
Savijajte u rolne (najlakse – podizati carsaf – gotovo pa samo ide ) i motajte kako zelite. Ono je pa prava bosanska u okruglu tepsiju sa sredine pa sve do kraja u krug…ali tu tepsiju jos nisam nabavila…do tada moze i ovako u “kovrcove”…
Ponovo ih malo nakapajte uljem.
Pece se na od 220-180 pred kraj nekih 30 tak minuta.
Posluživanje
Kad je gotovo (pazite prste – vrelo je!) mi obicno jedemo uz kompot ili hosaf…ali i jogurt moze posluziti…
Kovrcove mozete i zamrznuti (ako vam ostane koji) nakon sto se ohlade samo stavite u vrecice i to je to. Kad vam se jede sirnica odmrznite i ugrijte u mikrovalnoj ili u tavi – malo ih pokapate vodom, poklopite, prevrnite jednom-dvaput i to je to.
0 komentari:
Objavi komentar