četvrtak, 22. prosinca 2016.

SUPER KREMASTA TORTA…RECEPT KOJI VRIJEDI ZAPISATI








SASTOJCI

Kore

3 x 5 bjelanjaka

3 x 10 kasika secera u prahu

3 x 5 kasika mljevenih oraha

3 x 2 kasika brasna


Za kreme

1 litar mlijeka

7 zumanjaka

10 kasika secera

9 kasika brasna


Jos sastojaka za kremu

8 zumanjaka

250 gr secera u prahu

250 gr.putera

150 gr mljevenih oraha

100 ml. vruceg mlijeka da se popare orasi

200 gr. cokolade




Ukrasavanje

3 slag krema ili 400 ml. tecnog slaga

400 ml. mlijeka ili kisele vode za slag krem

(ovo vam ne treba ako koristite tecni slag)


PRIPREMA

Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike brasna.

Brasno i orahe pomijesati i lagano kasikom umjesati u izmucene bjelanjke.

Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.

Kad su kore pecene prekrite ih krpom dok spremate kremu.

Na pec stavite 800 ml. mlijeka i 10 kasika secera da prokuhaju.

Izmutite 7 zumanjaka,9 kasika brasna i 200 ml. hladnog mlijeka pa istresite u prokuhalo mlijeko i skuhajte kao puding.


Maknite sa peci,poklopite ili prekrite celofanom i pustite da se krema potpuno ohladi,povremeno izmutite kremu da se brze ohladi i da se nestvori kozica.

U drugoj posudi izmutitite 8 zumanaca sa 250 gr. secera u prahu.

Puter omeksajte na sobnoj temperaturi,izmutite pa dodajte izmucenim zumanjcima i seceru u prahu pa ponovo sve mutite da dobijete finu kremu.

Izmucene zumanjke i puter dodajte potpuno hladnoj kremi (nesmije bit toplo-mlako) i mutite ponovo da se sve fino sjedini.

1/3 fila izdvojiti.



Zagrijat 100 ml. mlijeka i prelit preko 150 gr. mljevenih oraha,poklopite da se orasi upare,kad su se ohladili dodajte 1/3 kreme koju ste odvojili i izmjesajte.

U 2/3 fila dodati 200 gr. otopljene cokolade i izmutite.

Umutiti 3 slag kreme sa mlijekom ili kiselom vodom a mozete i tecni slag umjesto slag kreme(praha).

Filovati: Kora, slag, crni fil, kora, slag, bijeli fil, kora, slag, crni fil.

Okolo namazite slagom ili ako vam je ostalo cokoladne kreme.

Ukrasite po vasoj zelji.

0 komentari:

Objavi komentar