subota, 17. prosinca 2016.

ČUDO, a mi to ne znamo: Nikada više nećete bacati ljuske od crnog luka

















Mnogi ljudi nisu svjesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprede ljudsko zdravlje.

ljuska-luk




Dobar primjer toga je crni luk. Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu.




Ukoliko dodate ljusku od crnog luka u bilo koji redovni obrok, uključujući supu ili čorbu, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima.




Crni luk je jedno od najzdravijih povrća na planeti i od davnina je poznat po svojim jakim antibakterijskim svojstvima. Crni luk je odličan pri uravnotežavanju nivoa šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa, uništavanju ćelija raka, ali i jačanju imunog sistema pomoću vitamina C.




Tamniji luk ima više fitonutrijenata




Za razliku od svjetlog crnog luka, tamniji sadrži veće količine kvercetina, bioflavonoida koji je odličan za uništavanje slobodnih radikala u organizmu. Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je takođe odličan u borbi protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zapaljenja.




Brojne studije su dokazale da on efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da liječi psorijazu i da zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca.







Prema jednoj studiji, samo polovina crnog luka na dan može da smanji rizik od nastanka raka želuca za polovinu.




Zdravstvene pogodnosti ljuske crnog luka




Prema studiji sprovedenoj od strane naučnika sa Krenfild univerziteta u Velikoj Britaniji, ljuska crnog luka može da se koristi kao sastojak bogat dijetalnim vlaknima, uglavnom nerastvorljivim, ali i fenolnim jedinjenjima poput kvercetina i drugih flavonoida.




Važno je reći da su i druga dva mesnata sloja crnog luka bogata vlaknima i flavonoidima.




Istraživači su naveli da unošenje vlakana smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, ali i dijabetesa, raka debelog crijeva i gojaznosti.




Fenolna jedinjenja su ta koja u najvećoj mjeri efikasno sprečavaju nastanak srčanih bolesti. Velike količine ovih jedinjenja sa jakim antioksidativnim svojstvom se mogu naći u spoljnim slojevima ljuske crnog luka.




Kako koristiti ljusku crnog luka za unapređivanje zdravlja




Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crna luka (neoljušćena) u supu ili čorbu.




Možete i da sačuvate ljuske i da ih ubacite prije kuvanja u šerpu u čarapi. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa.




Pored toga što će vaša supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crni luk koristili.




Izvor: webtribune

Related Posts:

  • MOJA SUPRUGA JE UMRLA ODMAH PO ROĐENJU MLAĐEG SINA. Sin i ćerka su odrasli sa bakom na selu u Bosni dok sam ja radio u Austriji. Moja supruga je umrla odmah po rođenju mlađeg sina. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Moja majka je preuzela brigu o d… Read More
  • DEVET NAJČEŠĆIH GREŠAKA PRI PRANJU, KOJE UNIŠTAVAJU ODEĆU. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Višak deterdženta. Previše praška za veš, odnosno previše sapunice, koja može zadržavati penu na takvim mestima kao što su kragne. Zbog toga će doći do skupljanj… Read More
  • OBLATNA S COKOLADOM Ovu oblatnu je pravila moja pok. majka pa moj pok.tata pa sad evo i ja.Deca i odrasli je vole jer je kremasta lagana i nema oraha.Mladja cerka kaze najbolju oblatnu je pravio deda a sto ne znam…. Sastojci 10 osoba 4 jaj… Read More
  • MIRISI DAVNINA. Nedavno me jedna kulinarska emisija podsjetila na mirise djetinjstva. Kad sam bila mala stvarno smo ove polpetiće često jeli i ponekad kao da ponovno osjećam mirise tih davnih dana. Probajte ih i vi! (adsbygoogle = win… Read More
  • BRZI ROLAT SA KAFOM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci za koru: 300 g mljevenog keksa 100 g šećera u prahu 1 žlica kakaa oko 150 ml jake, crne kahve Sastojci za fil: 150 g maslaca ili margarina 100 g šećer… Read More

0 komentari:

Objavi komentar