utorak, 3. siječnja 2017.

BOGATA ČOKOLADNA TORTA

torta-640x352

Autor: Jelena Računica

Kada budete birali recepte za praznike i proslave, na trenutak zaboravite na kalorije i pustite neka vam čula uživaju. Upravo zato vam predlažemo da napravite bezobrazno čokoladnu tortu od čijih fotografija nam ide voda na usta.

Ovog puta pronašli smo vam jedan klasični recept za čokoladnu tortu kojom ćete obeležiti neke važne datume u vašem životu, a savršena je za predstojeće praznike. Ne razmišljate o kalorijama, na LifePress magazinu svakako možete naći mnogo načina kako da ih izgubite. Originalni recept možete pogledati na blogu Sallysbakingaddiction.
BOGATA ČOKOLADNA TORTA
POTREBNI SASTOJCI:




Kore
220g brašna
350g šećera
95 g kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
Kašičica praška za pecivo
Kašičica soli
24 ml mlaćenice (Napravite zamenu za mlaćenicu)
120 ml ulja
2 jaja
Kašičica vanila ekstrakta
240 ml jake i vruće crne kafe

Krema
290 g neslanog putera omekšanog na sobnoj temperaturi
95 g kakao praha
3-5 kašika slatke pavlake
400 g komadića čokolade (nije obavezno)

Uključite rernu na 160C i namastite dva okrugla kalupa za torte.


Za kore izmešajte brašno sa šećerom, kakao prahom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju pa ostavite sa strane.


Uz pomoć električnog miksera mutite jaja, mlaćenicu, ulje i vanila ekstrakt u velikoj posudi, smanjite brzinu pa polako dodavajte suve sastojke. Na samom kraju umešajte kafu i kratko promešajte. Smesa će biti poprilično retka, ali to ne treba da vas brine.

Podelite smesu u dva kalupa i pecite od 23-27 minuta. Proverite da li je pečeno sa čačkalicom.

Za kremu, mikserom penasto umutite puter dodajte šećer u prahu i kakao. Smanjite brzinu miksera, dodajte 3 kašike slatke pavlake i vanila ekstrakt. Ako vam je krema previše retka dodajte još malo šećera u prahu, još dve kašike slatke pavlake i malo soli.

Kad su kore pečene i ohlađene slažite vašu tortu. Donju koru premažite polovinom kreme prekrijte drugom korom, pa celu tortu premažite preostalom kremom. Stranice torte ukrasite komadićima čokolade.






Napomena: umesto kakao praha u kremu možete staviti 100 g čokolade koju ste ranije otopili na pari i ohladili na sobnoj temperaturi. U ovom slučaju morate paziti da puter i čokolada budu gotovo iste temperature.
Izvor: lifepressmagazin.com

Related Posts:

  • ČOKOLADNI ČUPAVCI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ovi crni čupavci (izvana i iznutra) bit će lijepa promjena na vašem stolu.Čupavci su kolač naše mladosti, radili smo ih zajedno s mamom ili bakom i smazali u tr… Read More
  • KOLAČ ZA SVAKU POHVALU – KOLAČ SA JABUKAMA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci 1 kg jabuka kora; 6 bjelanjaka 20 dag šećera 15 dag glatkoga brašna krema; 6 žutanjaka 10 dag šećera 2 vanilin šećera 15 dag glatkoga brašna 600 ml mlij… Read More
  • BANANA ŠNITE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci 6 osoba Biskvit 7 zumanaca 60 gr secera vanilin secer naribane korice limuna 7 bjelanaca 120 gr secera 130 gr brasna 20 gr kakaoa 30 gr ulja krema 500… Read More
  • HURMASICE SA KOKOSOM Omiljene u mojoj kuci.Recept je iz pozutjele sveske recepata moje pokojne mame . August je mjesec kada me uhvati tuga i nostalgija za kucom ,a ove hurmasice me podsjecaju na kucu i moje divne roditelje…. (adsbygoo… Read More
  • GOTOV ZA “5” MINUTA: KREMASTI ČOKO-MUS. POSLASTICA KOJA SE TOPI U USTIMA! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI 5 jaja 200 gr crne čokolade 150 gr šećera 125 ml slatke pavlake 2 kesice vanilinog šećera PRIPREMA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).pus… Read More

0 komentari:

Objavi komentar