Autor: Jelena Računica
Kada budete birali recepte za praznike i proslave, na trenutak zaboravite na kalorije i pustite neka vam čula uživaju. Upravo zato vam predlažemo da napravite bezobrazno čokoladnu tortu od čijih fotografija nam ide voda na usta.
Ovog puta pronašli smo vam jedan klasični recept za čokoladnu tortu kojom ćete obeležiti neke važne datume u vašem životu, a savršena je za predstojeće praznike. Ne razmišljate o kalorijama, na LifePress magazinu svakako možete naći mnogo načina kako da ih izgubite. Originalni recept možete pogledati na blogu Sallysbakingaddiction.
BOGATA ČOKOLADNA TORTA
POTREBNI SASTOJCI:
Kore
220g brašna
350g šećera
95 g kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
Kašičica praška za pecivo
Kašičica soli
24 ml mlaćenice (Napravite zamenu za mlaćenicu)
120 ml ulja
2 jaja
Kašičica vanila ekstrakta
240 ml jake i vruće crne kafe
Krema
290 g neslanog putera omekšanog na sobnoj temperaturi
95 g kakao praha
3-5 kašika slatke pavlake
400 g komadića čokolade (nije obavezno)
Uključite rernu na 160C i namastite dva okrugla kalupa za torte.
Za kore izmešajte brašno sa šećerom, kakao prahom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju pa ostavite sa strane.
Uz pomoć električnog miksera mutite jaja, mlaćenicu, ulje i vanila ekstrakt u velikoj posudi, smanjite brzinu pa polako dodavajte suve sastojke. Na samom kraju umešajte kafu i kratko promešajte. Smesa će biti poprilično retka, ali to ne treba da vas brine.
Podelite smesu u dva kalupa i pecite od 23-27 minuta. Proverite da li je pečeno sa čačkalicom.
Za kremu, mikserom penasto umutite puter dodajte šećer u prahu i kakao. Smanjite brzinu miksera, dodajte 3 kašike slatke pavlake i vanila ekstrakt. Ako vam je krema previše retka dodajte još malo šećera u prahu, još dve kašike slatke pavlake i malo soli.
Kad su kore pečene i ohlađene slažite vašu tortu. Donju koru premažite polovinom kreme prekrijte drugom korom, pa celu tortu premažite preostalom kremom. Stranice torte ukrasite komadićima čokolade.
Napomena: umesto kakao praha u kremu možete staviti 100 g čokolade koju ste ranije otopili na pari i ohladili na sobnoj temperaturi. U ovom slučaju morate paziti da puter i čokolada budu gotovo iste temperature.
Izvor: lifepressmagazin.com
0 komentari:
Objavi komentar