utorak, 10. siječnja 2017.

LEĆA: STARA LJEKOVITA NAMIRNICA NAŠIH BAKA






Leća je riznica dobrog zdravlja, a vrlo se jednostavno priprema, a mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale vaše bake.


Porastom trenda zdrave prehrane, leća ponovno pronalazi svoje mjesto na policama i u kuhinji,


no i dalje se čini kao da to nije dovoljno.


Ova jednostavna mahunarka jedna je od najzdravijih namirnica, bogata je vlaknima te je zbog toga iznimno dobra za probavu i probavne tegobe.


Pola šalice leće sadrži 4,5 grama vlakana, a ona su ključna u preventivi raka debelog crijeva te razvoja drugih zloćudnih bolesti.


Topiva vlakna također reguliraju šećer jer usporavaju probavljanje glukoze, pogotovo kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2.


Ta vlakna i sprečavaju kardiovaskularne bolesti, smanjuju apsorpciju želučane kiseline te normaliziraju razinu kolesterola.


Uz vlakna, u leći možete pronaći i veliki broj vitamina – poput vitamina B skupine, kao što su tiamin, vitamin B6,,





riboflavin i niacin koji su iznimno dobri za rad živčanog sustava. Uz ove, u leći se nalazi i vitamin B9,


odnosno folna kiselina te se zbog toga leća savjetuje u prehrani za trudnice.


Od minerala, u leći se nalazi fosfor, magnezij, cink te željezo,


pa je leća i idealna namirnica za one koji osjećaju simptome anemije.





Nutricionisti napominju kako je leća probavljivija namirnica i od graha i zbog toga one osobe koje pate od raznih želučanih tegoba ju trebaju što više uvrstiti u svoju prehranu. 100 grama leće sadrži tek 116 kalorija, a radi se namirnici koja je hranjiva, pa ćete brzo osjećati sitost.


Pri kuhanju, pripazite na to da leća ne bude prestara jer tada gubi okus, kao i da ju ne prekuhate.








Dovoljno ju je kuhati otprilike sat vremena.





Izvor: Ordinacija.hr

0 komentari:

Objavi komentar