Nesto jako, jako finoo
SASTOJCI:
8 osoba
150g omeksanog maslaca, plus malo extra za podmazivanje
250g secera u prahu
150g brasna
125ml kiselog vrhnja
4 jaja (srednje velicine)
50g kakaa u prahu (kras)
1 prasak za pecivo
prstohvat soli
srž vanilije
Za kremu 100g tamne cokolade
550g secera u prahu
250g margarina
2 zlice mlijeka
Za dekoraciju 2*225g cokoladica Maltesers ( ne moraju biti nuzno te, jako ih je tesko naci kod nas, pogotovo ako zivite u manjem mjestu mozete naci i neke slicne
PRIPREMA:
1. Zagrijati pecnicu na 180°C. Premazati kalup za pecenje s margarinom i staviti papir za pecenje.
2. Staviti maslac, secer, brasno, kiselo vrhnje, jaja, kakao u prahu, prasak za pecivo i sol u veliku zdjelu ili u samostojeci mikser. Dodati i srz vanilije, zatim mijesati dok se ne dobije glatka, mekana smjesa.
3. Staviti smjesu ravnomjerno u kalup, poravnati i peci 25-30 minuta
4. Cackalicom provjeriti jeli biskvit ispecen. Izvaditi iz pecnice i ostaviti da se ohladi (oko 25 min)
5. Kada je kolac gotov zapoceti izradu kreme. Razlomiti cokoladu u srednje veliku zdjelu i rastopiti na pari uz mijesanje.
6. Prosijati secer u prahu u zdjelu. Dodati margarin i mlijeko i izmiksati dok ne bude jako svijetlo i pahuljasto. Zatim dodati rastopljenu cokoladu, mijesajuci cijelo vrijeme.
7. Staviti kremu na kore i ravnomjerno premazati.
8. Nakon sto ste pokrili tortu s kremom, prekrijte je cijelu s cokoladnim lopticama.
POSLUŽIVANJE:
Najbolje je posluziti hladno.
izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar