četvrtak, 5. siječnja 2017.
Home »
» Profiterole
Profiterole
Profiterole su francuski desert nastao od princes krofni….to i jesu male loptice kod kojih je testo od princes krofni, pa ako imate već svoj proveren recept možete da ga iskoristite, punjenje je od žumanaca i slatke pavlake i onda sve je umočenu u glazuru od mlečne čokolade. Ukus je izvanredan, a posebno je iznenadjujuće za one koji ih nisu jeli kada ih preseku a one pune fila. Odlična kombinacija krema sa ukusom vanile, testa i čokolade.
profriterole
Sastojci za testo:
100 ml ulja
200 ml vode
6 punih kašika oštrog brašna t – 400
4 cela jaja
Punjenje:
350 ml mleka
3 cela jaja
3 kašike šećera
250 ml slatke pavlake
3 kašike brašna
Glazura:
200 gr mlečne čokolade
50 gr crne čokolade
2 – 3 kašike mleka ili slatke pavlake ( neumućene )
Priprema:
Na vatru staviti vodu i ulje da provri.
Kada provri zakuvati brašno i mešati dok se sve ne sjedini, a tako će se i brašno malo skuvati.
Ostaviti da se hladu.
U mlako dodavati jedno po jedno celo jaje i mutiti mikserom.
Sipati masu u kesu od šprica ili čak može i obična kesa za meso kojoj odsečete vrh 1 cm.
profriterole
Veliki pleh od rerne jednom premazati umočenom četkicom u ulje, a i ne mora, ja nisam i nisu se zalepile, a može da se stavi i papir za pečenje.
Istiskivati male kružiće smese tako što skoro skroz vrh kese spustite na dno tepsije, odmaknete nekoliko milimetara i stiskate da se masa širi u krug. Kružići neka budu po 2 cm.
profriterole
Posle samo vlažnim prstom vrhove spustiti.
profriterole
Dok to radite rerna se greje na 220 stepeni.
Peći 15 minuta bez otvaranja rerne.
Od ove mase se dobije jedna ipo tepsija.
Pečene ostaviti da se ohlade. Treba fino da se naduvaju.
profriterole
Dok se testo peče kuvati fil.
Umutiti jaja sa šećerom i brašnom, dodati nekoliko kašika mleka a ostatak mleka staviti da provri.
Kada provri zakuvati masu i mešati doks e ne zgusne pa skloniti sa vatre da se ohladi.
Kada se ohladilo dodati ekstrakt vanile, ulupati slatku pavlaku pa je svu dodati ohladjenom filu i sve umutiti.
Sipati masu u kesu za špric, nastavak može biti bilo koji i puniti male krofnice sastrane.
Ja ne punim od dole jer ne želim da mi taj krem bude vidljiv i od dole kolačić lepljiv nego uguram vrh od šprica sastrane i napunim kuglicu.
To ćete osetiti pod rukom koliko treba da napunite a i one će se same naduvati još malo.
Te rupice koje ostanu od punjenja lako zatvaramo kada budemo ih umakali u glazuru od čokolade a za nju otopimo na pari čokoladu i na kraju dodamo mleko ili slatku pavlaku i dobro promešamo.
Ostavimo posudu sa čokoladom na posudi sa vrelom vodom da nam se čokolada ne bi stezala dok umačemo kuglice.
Prvo umočimo tu gde je rupica od punjenja pa onda ceo vrh.
Otavljamo na tacni da se stegne i posle uživamo!
Mogu da se služe i posle sat vremena kada odstoje u frižideru.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar