petak, 3. veljače 2017.
Home »
» KLASIČNI BOSANSKI KOLAČ NA NAJLAKŠI MOGUĆI NAČIN – HURMAŠICE NA BRZINU
KLASIČNI BOSANSKI KOLAČ NA NAJLAKŠI MOGUĆI NAČIN – HURMAŠICE NA BRZINU
Hurmašice su tradicionalni bosanski kolač. U naše krajeve stigle su s Bliskog istoka, ali odavno su se udomaćile, tako dobro su u narodu prihvaćene, da se smatra da je riječ o domaćem tradicionalnom kolaču.
SASTOJCI:
● 3 jaja
● 3 male šoljice šećera
● 3 male šoljice ulja
● 12 šoljica brašna
● prašak za pecivo
Agda:
● 9 šoljica šećera
● 8 šoljica vode
PRIPREMA:
Jaja izmutiti viljuškom i dodati šećer pa još malo izmutiti. Zatim dodati i ulje, pa izmutiti.
Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmiješati kašikom. Ako tijesto ispadne premekano, još malo brašna dodati.
Formirajte hurmašice, slažite ih u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180°C (neka fino porumene).
Za agdu, šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople hurmašice.
Izvor: Namirnice.ba/doznajemo
0 komentari:
Objavi komentar