petak, 3. veljače 2017.

KLASIČNI BOSANSKI KOLAČ NA NAJLAKŠI MOGUĆI NAČIN – HURMAŠICE NA BRZINU



Hurmašice su tradicionalni bosanski kolač. U naše krajeve stigle su s Bliskog istoka, ali odavno su se udomaćile, tako dobro su u narodu prihvaćene, da se smatra da je riječ o domaćem tradicionalnom kolaču.



SASTOJCI:

● 3 jaja
● 3 male šoljice šećera
● 3 male šoljice ulja
● 12 šoljica brašna
● prašak za pecivo

Agda:
● 9 šoljica šećera
● 8 šoljica vode

PRIPREMA:



Jaja izmutiti viljuškom i dodati šećer pa još malo izmutiti. Zatim dodati i ulje, pa izmutiti.

Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmiješati kašikom. Ako tijesto ispadne premekano, još malo brašna dodati.

Formirajte hurmašice, slažite ih u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180°C (neka fino porumene).

Za agdu, šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople hurmašice.


Izvor: Namirnice.ba/doznajemo

0 komentari:

Objavi komentar