utorak, 24. svibnja 2016.

TORTA S KARAMELAMA I LJEŠNJACIMA

cef09c4dc3d0d8d265ab7ea9482b510d_L-640x475



Tek je počela ova godina, a ja sam si već pronašla novog favorita među tortama, a to je torta s karamelama i lješnjacima. Šta da vam kažem, jednostavno me je oduševila prekrasna krema sa ukusom karamele, popraćena kombinacijom lješnjaka u biskvitu.

SASTOJCI

BISKVIT:
14 bjelanjaka
2 prstohvata soli
280 gr šećera
340 gr pečenih mljevenih lješnjaka
4 žlice oštrog brašna
4 žlice kakaa
1 vrećica praška za pecivo
200 ml ulja
FIL:
2 l punomasnog mlijeka
14 žumanjaka
400 gr bombona karamele s lješnjacima
320 gr gustina
340 gr šećera
200 gr maslaca ili margarina
400 ml šlaga
Dekoracija po želji
KREMA SA KARAMEL BOMBONIMA



1. Mlijeko 300 ml preliti preko bombona i zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.
2. Od preostale količine mlijeka odvojiti 200 ml, a ostatak dodati istopljenim karamelama i pojačati malo vatru.
3. Posebno izmutite žumanjke pjenasto sa šećerom, te dodajte 200 ml mlijeka i gustina, dobro izradite da ne bude grudvica.
4. Kada mlijeko sa karamelama prokuha, lagano umiješajte žumanjke i kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta.

5. Nakon što je krema skuhana površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
6. Nije potebno da se skroz ohladi, tako da možete u mlako dodati margarin, dobro izraditi.
7. Posebno umutiti šlag.
8. Dodati u kremu i sve dobro sjediniti.

BISKVIT S PEČENIM LJEŠNJACIMA

1. Dok se krema hladi možete pripremati biskvite.
2. U 7 bjelanjaka dodati prstohvat soli i izraditi u čvrsti snijeg.
3. Postepeno dodavajte 140 gr šećera.
4. Posebno prosijte 2 žlice brašna, 2 žlice kakaa i ½ praška za pecivo.
5. Polako dodavajte bjelanjcima i miješajte kuhačom.
6. Još dodate 170 gr pečenih mljevenih lješnjaka koje isto lagano umiješate.
7. Na kraju u laganom mlazu dodate 100 ml ulja, miješate kuhačom.

8. Ulijte u tepsiju u kojoj je postavljen masni papir (moja jepromijera 24 X 37 cm).

9. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

10. Ostavite biskvit da se ohladi.
11. Pažljivo prepolovite, dobit ćete 2 tanka biskvita.
12. Ponovite postupak sa preostalom količinom.
13. Na kraju ćete imati 4 tanka biskvita.

TORTA S KARAMELAMA I LJEŠNJACIMA SLOJ PO SLOJ

1. Biskvit
2. Fil
3. Biskvit
4. Fil
5. Biskvit
6. Fil
7. Biskvit
8. Dekoracija po želji

Da li ste pravili kolač, kremu ili tortu s karamelama do sada? Koje je vaše iskustvo?

Izvor: ekskluzivno24h.com

0 komentari:

Objavi komentar