petak, 10. lipnja 2016.

RUSKE KAPE









SASTOJCI
KORA
• 4 kom jaja
• 8 kasika secera
• 7 kasika ulja
• 20 kasika brasna
• 20 kasika mlijeka
• 2/3 paketica praska za pecivo
• 2 kasike kakaa


FIL
• 2 pudinga od vanilije (80 g)
• 4 kasika gustina (fino prosijanog)
• 4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
• 8 dl mlijeka
• 150 g bijele cokolade
• 250 g maslaca

GLAZURA
• 100 g tamne cokolade za kuvanje
• 100 g bijele cokolade
• malo ulja
• Jos potrebno: 100-150 g kokosa

PRIPREMA
KORA
Mutiti zumanca i secer par minuta.
Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.

FIL
Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.
Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta

Izvor: https://www.coolinarika.com/

Related Posts:

  • PRIPREMITE FINE I UKUSNE TURSKE POGAČICE Sastojci: Tijesto: 500 g brašna, 1 vrećica kvasca, 300 ml toplog mlijeka, 50 ml ulja, sol. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadjev za pogačice: 400 g mljevene junetine, 1 glavica crnog luka, 2 p… Read More
  • ODLIČAN KOLAČ OD SAMO “3” SASTOJKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zvuči neverovatno, ali uz malo truda i sami ćete se uveriti da od samo tri sastojka možete napraviti fantastičnu, meku, preukusnu, a laganu tortu. Sastojci: – 3 j… Read More
  • ROLAT ZA 15 MINUTA…NAZIV SVE GOVORI… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI: 2 kom. jaja 1 kom. vanilin šećera 1 šolja šećera 1 šolja jogurta 1,5 šolja brašna 1 kk praška za pecivo Fil: džem od šljiva, jagoda… PRIPR… Read More
  • NOUGAT MAĐARICA Nova Linolada Nougat & Nougat Premium puding su me oborili s nogu i odlučila sam ih strpati u jedan od svojih omiljenih kolača. Našlo mi se pod rukom još koječega… pa, krenimo s Linom u nove avanture (adsbygoogle =… Read More
  • RUČAK ZA PRSTE POLIZAT I JOŠ BOLJI…EKSPERMENT KOJI JE USPJEO…. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrebno: 2 manje ili 1 veća tikvica 50 da mljevenog juneceg mesa 1 mala šalica riže 1 luk 2 dl tekućeg paradajza (ili koncentrata) 2 jaja 4 žlice kiselog vrhnja v… Read More

0 komentari:

Objavi komentar