nedjelja, 25. rujna 2016.

PAPRIKE SA KUSKUSOM I BADEMIMA









Malo mediteranske kuhinje. Preukusne paprike sa bademima i kuskusom koje morate probati sa portalaporodicnegastronomije.com


Sastojci (za 4 osobe):
8 crvenih paprika srednje veličine
150 g kuskusa
100 g urmi bez koštica
50 g putera
2 čena belog luka
prstohvat šafrana
350 ml bujona od povrća
¼ kašičice cimeta u prahu
1 šalot luk
120 g pečenog (neslanog) badema


za ljuti preliv od jogurta:
250 g grčkog jogurta
sok od ½ limuna
½ kašičice slatke začinske paprike
½ kašičice ljute začinske paprike
¼ kašičice kajenske paprike









Paprike zasecite uzduž po sredini i malo oko peteljki, i očistite ih od semenki. Stavite veliki lonac sa vodom da vri. Kad provri, malo posolite i stavite paprike da se bare na kratko, oko 2 minuta, pa ih izvadite rešetkastom kašikom i stavite u činiju sa ledeno hladnom vodom. Procedite i ostavite sa strane da se osuše.


U činiju stavite kuskus, sitno iseckane urme, puter, stišnjen beli luk i šafran, sve nalijte vrućim bujonom od povrća, promešajte nežno viljuškom, dobro poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Viljuškom rastresite kuskus, dodajte cimet, sitno iseckani luk i fino usitnjene bademe. Začinite po svom ukusu. Pomešajte, pa dobijenom smesom napunite paprike, i zatvorite čačkalicama. Paprike blago nauljite sa malo maslinovog ulja i pecite na zagrejanom gril tiganju, na umerenoj temperaturi, oko 10 minuta, ili dok sa svih strana ne dobiju šare od pečenja.


Dok pečete paprike, pripremite preliv: pomešajte sve sastojke za preliv, začinite solju i biberom po svom ukusu.


Sa pečenih paprika uklonite čačkalice, svaku pažljivo otvorite i viljuškom malo rastresite punjenje. Poslužite toplo sa ljutim prelivom od jogurta.


Adaptirano iz kuvara Food Lovers – Mediterranean.







Izvor: porodicnegastronomije.com

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar