ponedjeljak, 5. rujna 2016.

ZOJA TORTA! DIVOTA KOLIKO JE ČOKOLADNA I KREMASTA!





Jela sam razne varijante ove torte. Cak sam je jela i u poslasticarnici Zoja u mom gradu, cji je ona specijalitet. Ali najlepsu Zoju pravi moja frizerka Natasa, pa vam prenosim recept koji sam od nje dobila. Hvala joj. Povod pravljenja ove torte je 50. rodjendan moga muza. Trazio je nesto cokoladno
SASTOJCI
Za koru
7 jaja
200 gr secera u prahu
200 gr putera
200 gr cokolade za kuvanje
100 gr mlevenog Plazma keksa

ZA FIL
6 jaja
200 gr secera u prahu
180 gr cokolade za kuvanje
200 gr putera
200 gr pecenih mlevenih lesnika, a moze i badema
3 kesice slaga
1 litar slatke pavlake



PRIPREMA
1.
Umute se prvo 7 belanaca sa malo soli (prstohvat). U drugoj ciniji se umuti puter sa secerom u prahu, a onda se doda jedno po jedno svih 7 zumanaca. Zatim se doda otopljena cokolada. Sad se ubacuju
belanca, ali tako da se umesaju kasikom, nikako mikserom. Kada se umesaju belanca, doda se mleveni Plazma keks, takodje se mesa samo kasikom.
2.
Od ove kolicine treba ispeci 4 korice. Ja pecem u plehu cije su dimenzije 35×25 cm, a za jednu koru sipam 7 kasika smese. Stavim pek papir. A onda u rerni malo smlacim pleh, pa sipam smesu. Dobro je kada je pleh mlak, jer se smesa malo otopi, pa se lako razvuce po plehu. Pece se na 150 stepeni, otprilike petnaestak minuta. Kada se ispeku, korice budu tvde, ali ne brinite, omeksace pod filom.
3.
Jaja se umute sa prah secerom i to se onda kuva na pari. Kada se skuvaju, doda se cokolada za kuvanje. Ostavi se da se ohladi, a onda se sastavi sa umucenim puterom, a na kraju se dodaju, peceni i mleveni lesnici.
4.
Umuti se 1 litar slatke pavlake sa 4 kasike secera. Negde ima da se kupi i vec zasladjena slatka pavlaka, tako da nju ne treba sladiti.
5.
Redja se: kora, fil od cokolade, pa slatka pavlaka. I na cetvrtu koru odozgo se stavi cokoladni fil, pa slatka pavlaka. Torta se na kraju cela premaze umucenim slagom.
6.
Odozgo moze da se pospe mlevenim lesnicima, mlevenim Plazma keksom. Ja sam ovoga puta narendala Euro krem tablu.

Posluživanje
Dobro je da odstoji jedan dan, pa tek onda da se sluzi. Da kore lepo upiju. Sto duze stoji, sve je lepsa. Ako uspe da odstoji

http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar