utorak, 31. siječnja 2017.

GALAKTOBOUREKO – GRČKI DESERT





Sastojci za kremu:

5 jaja
250 g šećera
40 g gustina
150 g pšeničnog griza
1 kesica vanilija šećera
50 g maslaca
1,3 l mlijeka

Sastojci za sirup:

300 g šećera
300 ml vode
1 vanilin šećer
po ukusu
ribana korica naranče, cimet



Dodatni sastojci:

10 listova kora za pitu
100 g maslaca
malo ulja

Priprema:

Prvo pripremiti sirup: pomiješati šećer, vanilija šećer i vodu, prokuhati. Na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta, pa dodati sitno ribanu koru naranče i malo cimeta (može i bez cimeta, po ukusu; ali savjetujem obavezno staviti koricu naranče). Ostaviti da se ohladi. Pećnicu zagrijati na 180 ºC.
Krema: U lonac staviti 1,2 l mlijeka da prokuha. Umutiti jaja i šećer, pa dodati gustin, pšenični griz i 100 ml mlijeka. Dobro umutiti (da nema grudica), pa sipati u proključalo mlijeko. Miješati cijelo vrijeme. Kada krema dobije gustoću maknuti sa vatre, pa dodati maslac. Izmiksati i ostaviti da se hladi ( krema ne treba biti potpuno hladna)!
Otopiti maslac, premazati pleh i pa redati 5 kora. Svaku koru premazati sa malo otopljenog maslaca.
Na 5. koru staviti kremu. Preko kreme staviti preostalih 5 kora. Svaku premazati sa malo otopljenog maslaca, osim posljednje kore. Isjeći oštrim nožem, pa preliti sa malo ulja. Poprskati sa vrućom vodom, pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći nekih 35-40 minuta; gotova je kad porumeni. Sirup procijediti! Pečenu pitu preliti hladnim sirupom. Dobro ohladiti, pa poslužiti!



(http://www.recepti-svijeta.com)

0 komentari:

Objavi komentar