nedjelja, 8. siječnja 2017.

LATTE MACCHIATO TORTA







140 g margarina ili maslaca
100 ml mlijeka
1 kutija mješavine za čokoladni kolač
3 jaja
2 žlice skuhane jake kave

Sastojci za nadjev:

350 g marelica
6 listića bijele želatine u listićima
3 jaja
90 g šećera
90 ml mlijeka
1/2 l slatkog vrhnja
oko 18 g instant cappuccina (ili praška za ledenu kavu)

Sastojci za ukrašavanje i posipanje:

malo kakaa
50 g prošarane svijetlo-tamne čokolade

Priprema biskvita:

Pripremimo tijesto za čokoladni kolač prema uputama na kutiji, ali dodamo 2 žlice prethodno skuhane, jake kave. Ulijemo u kalup za kolače promjera 26 cm, prethodno namaštenog dna i obloženo masnim papirom. Stavimo na srednju rešetku u pećnicu na 180 C i pećemo oko 30 minuta.



Izvadimo iz kalupa spečeni biskvit i ostavimo ga na rešetki za kolače da se ohladi. Nakon toga stavimo biskvit na pladanj za tortu i uokolo postavimo obruč za tortu.

Priprema nadjeva:

Operemo, osušimo, prepolovimo i očistimo marelice. Rasporedimo ih po torti sa zaobljenim dijelom prema gore. Želatinu omekšamo. Pomiješamo jaja sa šećerom i mlijekom i zagrijemo u vodenoj kupelji. Smjesu konstantno pri srednjoj brzini miješamo električnim mikserom.

Kada smjesa postane kremasta i gusta , lagano ocijedimo želatinu i uz miješanje je rastopimo u vrućoj smjesi od jaja. Ostavimo da se ohladi te redovito promiješamo.

Istučemo od vrhnja čvrsti šlag i umiješamo ga u ohlađenu kremu. Odvojimo dvije trećine kreme i pomiješamo s praškom za cappuccino ili s praškom za ledenu kavu. Polovicu tamne kreme rasporedimo po marelicama i poravnajte.

Sačuvamo 5 žlica svijetle kreme, a ostatak premažemo preko tamne kreme. Ostatak tamne kreme premažemo po tome.

Po površini torte, uz pomoć žličice, razmažemo u obliku valova sačuvanu svijetlu kremu, ostavljajući 1 cm od ruba. Tortu ostavimo 3 sata da se ohladi.

Skinemo obruč za tortu prije posluživanja. Ribežom naribamo čokoladu po površini torte i pospemo s malo kakaa.



Izvor: najboljireceptii.blogspot.ba

0 komentari:

Objavi komentar