petak, 13. siječnja 2017.

NJEŽNA I NEODOLJIVA ČOKOLADNA TORTA





Sastojci i priprema:

Torta rađena “povodom”…Malo nam se rastresla od Doboja do Tuzle ,ma šalim se uglavnom čitava stigla na cilj i probana,evo obečani recept,nije je problem napraviti uglavnom izdašna je.

Sastojci za biskvit:

2 jaja
3 kašike šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakaoa
¼ praška za pecivo
1 kašika otopljenog maslaca
Trebaju vam četiri kore tako da svaku pečete posebno što znaći ovi sastojci x 4

Krema od bijele čokolade:

200 grama bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
1 kašika otopljenog maslaca

Krema od tamne čokolade:



400 grama čokolade za kuhanje
300 ml vrhnja za kuhanje
500 ml vrhnja za šlag
1 kašika otopljenog maslaca
2 kašike tamnijeg kakao praha

Za posip:
150 grama keksa Amaretti

Način pripreme:

Kore za tortu pečete na uobičajeni naćin, umutite jaja sa šećerom, dodate suhe sastojke i otopljeni maslac i svaku koru pečete desetak minuta na 170 stepeni. Ja sam čak umjesto 4 kore napravila 5 kora.

Bijeli fil:
Otopite na pari bijelu čokoladu u vrhnju za šlag, dodate i maslac i kad se krema ohladi premažete je preko kora i ostavite da se krema potpuno ohladi odnosno da se stvrdne da bi na nju mogli stavljati tamnu kremu.

Tamna krema:
Na pari otopite vrhnje za kuhanje sa čokoladom i maslacem, ostavite kremu da se potpuno ohladi. Posebno umutite vrhnje za šlag, dodate u nju kakao i onda te dvije kreme sastavite.
Sad 3 kore na koje ste prvo nanijeli bijelu kremu premažete sa tamnom kremom i preko te kreme posipate drobljeni keks. Ostavite tamne kreme da možete tortu namazati i okolo, ima je dosta. Složite kore jednu na drugu, a na vrh ide četvrta kora sa bijelom čokoladom. Tortu i okolo premažiti tamnom kremom i ukrasite je dalje po želji, ostatkom keksa ili bademima, sa malo tamne čokolade…

Recept je korišten sa stranice Recepti svijeta.



Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar