nedjelja, 29. siječnja 2017.
Home »
» BOSANSKI LONAC
BOSANSKI LONAC
Sastojci:
1,5 kg masnijeg mesa sa kostima (najbolje 3 vrste mesa-janjetina,teletina i junetina)
3-4 srednja krompira
3 paradajza
1 patlidžan
150 gr mahuna,
2 paprike,
2-3 glavice luka,
pola glavice bijelog luka,
2-3 mrkve,peršun
1 manja glavica kupusa,
so, biber, paprika,vegeta,
1-2 dl vode,
papirnata vrečica
Priprema:
Meso isjeći na krupnije komade . Povrće isjeći po želji, osim mrkve, peršuna, mohuna i paprike.
Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljeni, na dno staviti sloj od mesa, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati meso i ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom.Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni.
Kad je lonac složen, dodati malo ulja i vodu. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali.
Lonac poklopiti papirnatom vrečicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca.
Kuhati 3 do 4 sata na laganoj vatri.
0 komentari:
Objavi komentar