utorak, 3. siječnja 2017.
Home »
» OVO JE PRAVA UMJETNOST: PROBAJTE ŽANDAR BAKLAVU NAD BAKLAVAMA!!! ZA NJU KAŽU ONI KOJI SU PROBALI DA JE DOSTA BOLJA OD KLASIČNE BAKLAVE.
OVO JE PRAVA UMJETNOST: PROBAJTE ŽANDAR BAKLAVU NAD BAKLAVAMA!!! ZA NJU KAŽU ONI KOJI SU PROBALI DA JE DOSTA BOLJA OD KLASIČNE BAKLAVE.
SASTOJCI:
1 ipol kg brašna
2 fildžana ulja
2 jaja (za jufku)
1,1/2 kg šećera
čaša nišeste
3/4 kg slatkog kajmaka
1/5 kg badema
10 bjelanaca posebno
nekoliko čorbenih kašika šećera
300 g masla
PRIPREMA:
U brašno uliti fildžan ulja,dva jaja,pola kašikice soli pa tijesto zamjesimo da se ne lijepi.
Tijesto podijeliti u loptice i svaku lopticu namastiti i pokriti da odstoji. Za ovu baklavu mora se pripremiti toliko oklagija koliko će biti jufki. Obično od ove mjere ispadne 6-8 jufki.
Loptice opet malo premjesiti, pouljiti i ostaviti da odstoje.
Pri razvijanju jufke presipati nišestom i samo malo rukama rastanjiti jer sve ostalo se radi oklagijom. Razvijene jufke ostaviti da se malo prosuše da se ne bi lijepile pa ih pažljivo namotavati na oklagiju i ostaviti da se još malo suše ali se ne smiju presušiti.
Čistim žiletom rezati jednake dijelove dužine desetak cm i skidati sa oklagije .Svaki dio umočiti u vruće maslo i redati po tepsiji.
Peći ih na veoma blagoj temperaturi otprilike četvrt sata jer ne smiju potamniti a i stim da masno tijesto brzo gori. Moraju se više sušiti nego peći.
U međuvremenu pripremiti agdu kao za svaku baklavu, gotovu agdu izliti u dublji širok sud i stavljati dzandare u hladnu agdu da stoje i da se dobro natope.
Fil:
Bademe preliti sa vrelom vodom skinuti im kožicu i propržiti ih na tavi da dobiju zlatnožutu boju. Poslije bademe samljeti.
Bjelanaca umutit sa nekoliko kašika šećera da se dobije gusta masa pa u bjelance dodati slatki kajmak i miješati dok se ne izjednači. Zatim dodati bademe.
Pažljivo vaditi džandare i puniti ih kahvenom kašikicom.
Poredati na pladanj. Sad bi rekla i moje iskustvo…Ako je pođete praviti morate imato dosta strpljenja i nemojte se ni malo razočarati ako vam ne uspije kako bi vi željeli, za baklavu treba dosta vremena, dosta strpljenja dok se ne nauči jer najmanji problem je razviti jufke i namotati na oklagije…
Poslije toga tek ima posla. Sigurno ću joj se ponovo vratiti i opet ne očekujem potpune rezultate, treba još vremena u onom tehničkom dijelu oko skidanja jufke sa oklagije a ostalo je išlo bez problema….
Prijatno!
Izvor: tortekolaci.com
Related Posts:
HOMESAVJETI40 Godina Nije Išla Kod Lekara: Prost Recept Joj Čuva Zdravlje Decenijama! SAVJETI40 godina nije išla kod lekara: Prost recept joj čuva zdravlje decenijama! Žena je sasvim slučajno došla do ovog recepta i nikada se nije pokajala što ga je isprobala. Najčešći odlasci doktoru su zbog prehlade i kašlja. Jedna žena slučajno je došla do recepta za imunitet i riješila da proba. Od ta… Read More
AMERICAN PALACINKE GOTOVE ZA SAMO “10 MINUTA” Rijetko kad pripremam palacinke, pogotovo americke, al bas jucer sam ih pozeljela. Vec sam osjecala kako se tope u ustima,onako mekane i mirisne premazane tek pripremljenim dzemom od tresnji…mmmm…. (adsbygoogle = win… Read More
IMALA SAM 12 GODINA KAD MI JE TATA KUPIO VUČJAKA. ODRASTALI SMO… Imala sam 12 godina kad mi je tata kupio vučjaka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odrastali smo zajedno. Čekao me je veselo na kapiji kad sam dolazila iz osnovne škole, pa iz srednje, sa fakultet… Read More
Video recept: Pljeskavica Ove pljeskavice možete praviti na roštilju ali i kao glavno jelo uz neki prilog, kao npr. pire krompir. Prema receptu Dine Bošnjakovića. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci mljeveno meso jaja… Read More
ĆUREĆI BATACI IZ RERNE Nas nedeljni rucak,uz supicu,bez mnogo posla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI: 4 osobe 4 cureca batka po 1 kasicica: crvene mlevene paprike susenog origana mlevene ljute paprike Vegete… Read More
0 komentari:
Objavi komentar