utorak, 3. siječnja 2017.

OVO JE PRAVA UMJETNOST: PROBAJTE ŽANDAR BAKLAVU NAD BAKLAVAMA!!! ZA NJU KAŽU ONI KOJI SU PROBALI DA JE DOSTA BOLJA OD KLASIČNE BAKLAVE.



SASTOJCI:
1 ipol kg brašna
2 fildžana ulja
2 jaja (za jufku)
1,1/2 kg šećera
čaša nišeste
3/4 kg slatkog kajmaka
1/5 kg badema
10 bjelanaca posebno
nekoliko čorbenih kašika šećera
300 g masla

PRIPREMA:

U brašno uliti fildžan ulja,dva jaja,pola kašikice soli pa tijesto zamjesimo da se ne lijepi.

Tijesto podijeliti u loptice i svaku lopticu namastiti i pokriti da odstoji. Za ovu baklavu mora se pripremiti toliko oklagija koliko će biti jufki. Obično od ove mjere ispadne 6-8 jufki.

Loptice opet malo premjesiti, pouljiti i ostaviti da odstoje.

Pri razvijanju jufke presipati nišestom i samo malo rukama rastanjiti jer sve ostalo se radi oklagijom. Razvijene jufke ostaviti da se malo prosuše da se ne bi lijepile pa ih pažljivo namotavati na oklagiju i ostaviti da se još malo suše ali se ne smiju presušiti.

Čistim žiletom rezati jednake dijelove dužine desetak cm i skidati sa oklagije .Svaki dio umočiti u vruće maslo i redati po tepsiji.



Peći ih na veoma blagoj temperaturi otprilike četvrt sata jer ne smiju potamniti a i stim da masno tijesto brzo gori. Moraju se više sušiti nego peći.

U međuvremenu pripremiti agdu kao za svaku baklavu, gotovu agdu izliti u dublji širok sud i stavljati dzandare u hladnu agdu da stoje i da se dobro natope.

Fil:

Bademe preliti sa vrelom vodom skinuti im kožicu i propržiti ih na tavi da dobiju zlatnožutu boju. Poslije bademe samljeti.
Bjelanaca umutit sa nekoliko kašika šećera da se dobije gusta masa pa u bjelance dodati slatki kajmak i miješati dok se ne izjednači. Zatim dodati bademe.
Pažljivo vaditi džandare i puniti ih kahvenom kašikicom.

Poredati na pladanj. Sad bi rekla i moje iskustvo…Ako je pođete praviti morate imato dosta strpljenja i nemojte se ni malo razočarati ako vam ne uspije kako bi vi željeli, za baklavu treba dosta vremena, dosta strpljenja dok se ne nauči jer najmanji problem je razviti jufke i namotati na oklagije…

Poslije toga tek ima posla. Sigurno ću joj se ponovo vratiti i opet ne očekujem potpune rezultate, treba još vremena u onom tehničkom dijelu oko skidanja jufke sa oklagije a ostalo je išlo bez problema….

Prijatno!





Izvor: tortekolaci.com

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar